ΚΟΣΜΟΣ

Ξυλόγλυπτες μινιατούρες των αρμάτων παρέλασης «Danjiri»

Ξυλόγλυπτες μινιατούρες των αρμάτων παρέλασης «Danjiri»
Το κάθε danjiri είναι μοναδικό· συχνά χαρακτηρίζονται από περίτεχνο διάκοσμο που αφηγείται αρχαίο φολκλόρ ή μάχες
Instagram

Ένα από τα πιο οργιαστικά φεστιβάλ στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι το Kishiwada Danjiri Festival, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Κισιουάντα, στην επαρχία της Οζάκα κάθε Σεπτέμβριο.

Στους στενούς δρόμους της πόλης, παρελαύνουν 34 περίτεχνα άρματα, γνωστά ως danjiri. Η ομάδα τεχνουργών, την οποία γνωρίζουμε μόνο με την καλλιτεχνική επωνυμία Orihirodo, έχει αναλάβει αποστολή να αναπαριστά, σκαλισμένα σε ξύλο στο χέρι, και τα 34 άρματα σε κλίμακα 1 προς 20.

Το κάθε danjiri είναι μοναδικό· συχνά χαρακτηρίζονται από περίτεχνο διάκοσμο που αφηγείται αρχαίο φολκλόρ ή μάχες.

Δείτε την gallery:

Όπως εξηγούν οι Orihirodo, κίνητρό τους είναι το ότι επειδή τα danjiri παρελαύνουν με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα και συγκρούσεις των αρμάτων, παραβλέπει ο κόσμος τον περίτεχνο διάκοσμό τους και τα σκαλίσματά τους. Με υπομονή, αναπαριστώντας σε μινιατούρα κάθε άρμα, ελπίζουν να ρίξουν φως στην τεχνουργία που είναι επενδεδυμένη σε αυτά. Και στο μπλογκ τους (https://orihirodo.blog.fc2.com/) παρουσιάζουν ανά κατηγορία όλες τις μινιατούρες αρμάτων και την ιστορία του καθενός.

Μπορεί οι ομάδες που σέρνουν ξέφρενα τα άρματα - κάθε ένα αντιπροσωπεύει διαφορετική συνοικία της Κισιουάντα - να συναγωνίζονται σε ταχύτητα και να τα τραυματίζουν και το μάτι του θεατή στον πραγματικό κόσμο ή στον εικονικό να μην προλαβαίνει να σταθεί στις λεπτομέρειες της τεχνουργίας, οι Orihirodo ωστόσο τα απαθανατίζουν και τα προσφέρουν σε μικρογραφία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.