ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Με αστυνομία απαντάει ο Τριντό στο «κομβόι ελευθερίας» - Τι έλεγε για τους οδηγούς το 2020

Φουντώνει η αντιπαράθεση στον Καναδά
Φουντώνει η αντιπαράθεση στον Καναδά
ΑΡ

Τελεσίγραφο στους οδηγούς φορτηγών να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διαφορετικά θα συλληφθούν δίνει η κυβέρνηση Τριντό στον Καναδά. Ο ίδιος άνθρωπος που αρνείται να συναντήσει τους διαδηλωτές και να ακούσει τα αιτήματά τους, δύο χρόνια πριν τους χαρακτήριζε «ήρωες»

Η καναδική αστυνομία απειλεί να συλλάβει τους οδηγούς φορτηγών που απέκλεισαν τα σύνορα με τις ΗΠΑ στην Αλμπέρτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού που επέβαλε ο Τζάστιν Τριντό.

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) έδωσε τελεσίγαφο στους φορτηγατζήδες να αποχωρήσουν μέσα στις επόμενες ώρες, όπως αποκαλύπτει ο νομικός που εκπροσωπεί τους δυσαρεστημένους οδηγούς Ο δικηγόρος των πολιτικών ελευθεριών Τσαντ Ουίλιαμσον με έδρα το Κάλγκαρι αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας παρέδωσαν το τελεσίγραφο σε εκπροσώπους απο το «κονβόι ελευθερίας». «Η αστυνομία ουσιαστικά αποκλείει όλες τις διαπραγματεύσεις», είπε

«Η αστυνομία ουσιαστικά έχει αποκλείσει όλες τις διαπραγματεύσεις. Έχουν επισημάνει ότι έλαβαν εντολές πορείας ουσιαστικά για να ξανανοίξουν τον αυτοκινητόδρομο. Άφησαν να εννοηθεί ότι θα κατασχέσουν εξοπλισμό και θα ανοίξουν ξανά τον αυτοκινητόδρομο», πρόσθεσε.

Ο Γουίλιαμσον συνέχισε εξηγώντας ότι ο νόμος -τουλάχιστον στον Καναδά- δεν είναι με το μέρος των φορτηγατζήδων και ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να παίξει «σκληρό πόκερ» μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες διαμαρτυριών. «Υπάρχουν διάφορα νομοθετήματα και κατηγορίες που μπορούν ουσιαστικά να επιβληθούν ενάντια στους ανθρώπους που παραμένουν.

«Δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτα περαιτέρω με τους διαδηλωτές», πρόσθεσε ο νομικός «Έχουν επισημάνει ότι όσοι φεύγουν τώρα είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Όσοι μένουν πίσω, θα συλληφθούν » Χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νοτιότερο σημείο της επαρχίας της Αλμπέρτα, μπλοκάροντας το πέρασμα στην πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωποες της αστυνομίας στην Αλμπέρτα σχολίασε την αντιπαράθεση στη Daily Mail. «Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως ειρηνική συγκέντρωση γρήγορα μετατράπηκε σε παράνομο αποκλεισμό. Ενώ η αστυνομία της Αλμπέρτα είναι σε θέση να επιβάλλει το νόμο, είμαστε σε συνομιλίες με διαδηλωτές στο συνοριακό πέρασμα Coutts σε μια προσπάθεια να βρούμε μια ειρηνική και ασφαλή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. (...) Οι διαδηλωτές τελικά επέλεξαν να μην συμμορφωθούν.

Πλέον αναλαμβάνουμε περαιτέρω δράση, καθώς αυτός ο αποκλεισμός συνεχίζει να εμποδίζει την ικανότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής. Έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τη ροή αγαθών και υπηρεσιών και παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού. Ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται απαραίτητη υποδομή.

Είναι παράνομη η εσκεμμένη παρεμπόδιση, διακοπή ή παρέμβαση στην κατασκευή, συντήρηση, χρήση ή λειτουργία οποιασδήποτε βασικής υποδομής με τρόπο που καθιστά τη βασική υποδομή επικίνδυνη, άχρηστη, μη λειτουργική ή αναποτελεσματική σύμφωνα με τον νόμο περί άμυνας υποδομών ζωτικής σημασίας της Αλμπέρτα. Οποιοσδήποτε μπλοκάρει ενεργά έναν αυτοκινητόδρομο—ή βοηθά, συμβουλεύει ή καθοδηγεί να αποκλειστεί ένας αυτοκινητόδρομος—μπορεί να συλληφθεί και να κατηγορηθεί βάσει αυτής της πράξης».

Το παλαιότερο tweet που «στοιχειώνει» τον Τριντό

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλεί ένα παλαιότερο tweet του Καναδού πρωθυπουργού στο οποίο φαίνεται να πλέκει το εγκώμιο των φορτηγατζήδων της χώρας του και να τους χαρακτηρίζει ήρωες κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020

Η πολιτική ένταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται καθώς η αντιπολίτευση επικρίνει τον Τριντό που χαρακτηρίζει σήμερα τους οδηγούς «βίαιους» και «ρατσιστές» για διπροσωπία. Ο πρωθυπουργος βρέθηκε μπλεγμένος σε μια θύελλα αντιδράσεων μετά από ένα tweet που έγραψε προ διετίεας, επαινώντας τους φορτηγατζήδες στην αρχή της πανδημίας.

«Ενώ πολλοί από εμάς εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν άλλοι που δεν μπορούν να το κάνουν - όπως οι οδηγοί φορτηγών που εργάζονται μέρα και νύχτα για να βεβαιωθούν ότι τα ράφια μας είναι γεμάτα», έγραφε ο Τριντό στο Twitter στις 31 Μαρτίου του 2020, τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Όταν μπορείτε, παρακαλούμε να ευχαριστείτε τους οδηγούς (#ThankATrucker) για όλα όσα κάνουν και να τους βοηθάτε τους όπως μπορείτε.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει αλλάξει τόνο, επικρίνοντας σκληρά τους δεκάδες χιλιάδες οδηγούς φορτηγών της χώρας του και άλλους διαδηλωτές που ζητούν απλά να τον δουν, για την «απεχθή ρητορική» τους και την υποκίνηση βίας.

Ο Τριντό επιτέθηκε εναντίον των φορτηγατζήδων τη Δευτέρα, μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία μετά την απόφαση των Αρχών να τον φυγαδεύσουν από την κατοικία του στην Οτάβα, εν μέσω της αναταραχής . Η γειτονιά του πρωθυπουργού πλημμύρισε με περίπου 50.000 διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί απο αυτούς σκόπευαν να αποκλείσουν σπίτια πολιτικών, ανέφερε το CBC.

«Οι Καναδοί ήταν σοκαρισμένοι και ειλικρινά αηδιασμένοι από τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας μας», είπε ο Τριντό, έχοντας αποκαλέσει τους φορτηγατζήδες που κατευθύνονταν προς την πόλη «μικρή περιθωριακή μειονότητα».

Ο Τριντό εν τω μεταξύ βρέθηκε θετικός στην COVID-19, ενώ δύο από τα τρία παιδιά του διαγνώστηκαν επίσης θετικά. «Αισθάνομαι καλά – και θα συνεχίσω να εργάζομαι εξ αποστάσεως αυτήν την εβδομάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες δημόσιας υγείας. Όλοι, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε» είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται να συναντήσει τους διαδηλωτές, ο Τριντό είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να πάει «οπουδήποτε κοντά σε διαδηλώσεις που έχουν εκφράσει ρητορική μίσους και βία προς τους συμπολίτες τους». Πρόσθεσε οτι έχει παρευρεθεί και ο ο ίδιος σε διαδηλώσεις όταν «συμφωνεί με τους στόχους» τους, όπως εκείνους που υποστηρίζει το Black Lives Matter.

Το κίνημα κερδίζει έδαφος

Μια σελίδα GoFundMe για την υποστήριξη του λεγόμενου «Freedom Convoy» έφτασε τα 9.675.560 δολάρια την Τρίτη, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 100.000 δωρεές σε μόλις μία εβδομάδα. Το ποσό είναι 500.000 δολάρια περισσότερα από τις συνδυασμένες προσπάθειες των μεγάλων καναδικών πολιτικών κομμάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και λίγες χιλιάδες δολάρια μακριά από τον στόχο των 10.000 δολαρίων.

Οι διοργανωτές του Freedom Convoy BJ Dichter και Tamara Lich λένε ότι τα έσοδα θα διατεθούν για καύσιμα για τους φορτηγατζήδες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες χωρίς κανένα σημάδι διακοπής, παρά την προειδοποίηση της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας ότι οι διαφωνούντες θα συλληφθούν, καθώς και σε τρόφιμα και καταλύματα «για να βοηθήσουν στη μείωση των πιέσεων αυτού του επίπονου έργου».

«Η τρέχουσα κυβέρνηση εφαρμόζει κανόνες και εντολές που καταστρέφουν τα θεμέλια των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών και των μέσων διαβίωσής μας», έγραψαν οι δυο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε μια ειρηνική χώρα που έχει βοηθήσει στην προστασία των εθνών σε όλο τον κόσμο από τυραννικές κυβερνήσεις που καταπίεζαν τον λαό τους, και τώρα φαίνεται ότι συμβαίνει εδώ».

Οι οδηγοί κατά μήκος των συνόρων συγκεντρώνουν επίσης χρήματα μέσω ενός ξεχωριστού έρανου με επικεφαλής τον δημοσιογράφο της Rebel News, Ezra Levant, για να καλύψουν τις νομικές αμοιβές των οδηγών εάν καταλήξουν στη φυλακή. Από την Τρίτη, έχει λάβει σχεδόν 5.000 δωρεές.

O δημοσιογράφος επιστρατεύτηκε από φορτηγατζήδες στη διάβαση Αλμπέρτα-Μοντάνα τη Δευτέρα, αφού οι ομάδες SWAT εγκατέστησαν σημεία ελέγχου της αστυνομίας γύρω από την πόλη Coutts, η οποία έχει πληθυσμό λιγότερο από 500 κατοίκους.

«Με ρώτησαν αν μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Levant διαδικτυακά στο ειδησεογραφικό του πρακτορείο Rebel News. «Και είπα, «φυσικά». Τους υποσχέθηκα ότι θα κάνουμε crowdfund σε έναν δικηγόρο για να καταπολεμήσει τυχόν κατηγορίες που ίσως αντιμετωπίσουν. «Υποσχέθηκα στους φορτηγατζήδες ότι θα πάρουμε την υπόθεση και θα την χρηματοδοτούσαμε από κοινού. Ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που επέβαλε η κυβέρνηση Τριντό, οι οδηγοί που δεν είναι εμβολιασμένοι απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ενώ οι Αμερικανοί οδηγοί δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να εισέλθουν στον Καναδά εκτός εάν προσκομίσουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί οδηγοί που επιστρέφουν στις ΗΠΑ δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Kαναδάς: Κορυφώνεται το «κομβόι ελευθερίας» - Παγκόσμια συγκίνηση για τις κινητοποιήσεις

Καναδάς: Επιμένει το «κονβόι ελευθερίας» κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών -Το στηρίζει και ο Τραμπ