ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν ενθουσιάστηκε με το συγκρότημα «κόλλυβα» στην Τραπεζούντα

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΡ

Τουρκία: Την ώρα που η πτωτική πορεία της λίρας συνεχίζεται και η οικονομία της γείτονος εξακολουθεί να παραπαίει ο Ερντογάν τραγουδάει, κάνει χαλαρές περιοδείες και ονειρεύεται κόλλυβα 

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους νέους στον τόπο καταγωγής του, την Τραπεζούντα, άκουσε τραγούδια της περιοχής και φάνηκε να το απολαμβάνει με την ψυχή του, παρά τα δεινά της τουρκικής οικονομίας και την αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος που φαίνεται να ζει σε...παράλληλο σύμπαν, συναντήθηκε με νέους και άκουσε παραδοσιακά τραγούδια, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Στα πλάνα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας φαίνεται να σιγοτραγουδάει και να κουνάει ρυθμικά το χέρι του στο ρυθμό της μουσικής. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, χειροκροτάει.

Όταν του είπαν πώς λέγεται το συγκρότημα ο Ερτογάν ρώτησε τον εκφωνητή αν ξέρει τι σημαίνει η λέξη «κόλλυβα». Εκείνος απάντησε αρνητικά και ο Τούρκος πρόεδρος του είπε ότι αν δεν είσαι από την περιοχή είναι λογικό να μην ξέρεις τι είναι τα κόλλυβα.

«Δεν ξέρει γιατί δεν είναι παιδί αυτού του τόπου, τα κόλλυβα είναι ωραία. Βράζεις το καλαμπόκι και έτσι γίνονται τα κόλλυβα. Όμως σκεφτήκατε ωραίο όνομα (…) Υπάρχουν τώρα κόλλυβα, πού θα βρούμε; Κάποιοι έχουν και τα βάζουν στον καταψύκτη, αλλά δεν είναι σαν τα φρέσκα» Το συγκρότημα τραγουδάει τραγούδια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας

Kαι ενώ ο Ερντογάν διασκεδάζει και γίνεται δεκτός με τιμές στην τουρκική περιφέρεια, η τουρκική λίρα εξακολουθεί να κινείται πτωτικά έναντι του δολαρίου. Για το σύνολο του Ιανουαρίου, το τουρκικό νόμισμα έχασε το 0,4% της αξίας του σε μηνιαίο επίπεδο, με το ποσοστό να προστίθεται στην υποτίμηση της λίρας κατά 44% το 2021, στον απόηχο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

Σήμερα (3/2) η τουρκική στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως για τονΔεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύθηκε στο 36,08% σε ετήσια βάση, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2002

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας και επανέλαβε τη δέσμευση του για μείωση των βασικών επιτοκίων στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Κρόσια» τα νεύρα του Τούρκου προέδρου - Η επίθεση στην Ευρώπη και τα Rafale