ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν οτι οι Ρώσοι ετοιμάζουν το πρόσχημα για την εισβολή

Στα ύψη το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία για το Ουκρανικό
Στα ύψη το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία για το Ουκρανικό

Πλησιάζει σύμφωνα με τις ΗΠΑ η «ώρα μηδέν» στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως οι Ρώσοι κατασκευάζουν ενα «πολύ αληθοφανές» πλαστό βίντεο μιας ουκρανικής επίθεσης ως πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική χώρα.

Η υποτιθέμενη συνωμοσία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που θα ανάψει το φιτίλι της έντασης, θα θυμίζει ταινία καταστροφής. Θα περιλαμβάνει τη χρήση πτωμάτων, πλάνα από ανατιναχθέντα κτίρια, πλαστό ουκρανικό στρατιωτικό υλικό, drones τουρκικής κατασκευής και...ηθοποιούς που θα ενσαρκώνουν τον ρόλο των ρωσόφωνων που θα θρηνούν

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν, αλλά ξέρουμε ότι αυτή είναι μια επιλογή υπό εξέταση», είπε στο MSNBC ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζόναθαν Φάινερ, προσθέτοντας ότι στο βίντεο «θα συμμετάσχουν ηθοποιοί που θα θρηνούν για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε μια εκδήλωση που θα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι».

«Αυτό θα συνεπαγόταν την ανάπτυξη πτωμάτων για να αναπαραστήσουν πτώματα που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν, ανθρώπων που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν σε ένα περιστατικό όπως αυτό». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, είπε ότι το βίντεο υποτίθεται ότι θα δείχνει μια ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος ή ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία και θα είναι «πολύ παραστατικό». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το σχέδιο έχει την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

«Η εμπειρία μας είναι ότι πολύ λίγα τέτοια στοιχεία δεν εγκρίνονται απο τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης», τόνισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το βίντεο θα δείχνει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar να συμμετέχουν στην «κατασκευασμένη επίθεση» για να εμπλακεί με αυτό τον τρόπο και το ΝΑΤΟ.

«Πόλεμος νεύρων» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Οι ισχυρισμοί διατυπώνονται εν μέσω ενός «πολέμου νεύρων» μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπου το διπλωματικό παρασκήνιο και οι αντικρουόμενες πληροφορίες εναλάσσονται με μια αδυσώπητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και τις απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων για καταστροφικές τιμωρίες και κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης.

Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί το βίντεο ως απόδειξη της ουκρανικής «γενοκτονίας» εναντίον Ρωσόφωνων για να δικαιολογήσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Ειναι μία απο τις επιλογές που εξετάζει η Ρωσία και με τη δημοσιοποίησή της, οι ΗΠΑ ελπίζουν οτι θα σταματήσουν ή θα επιβραδύνουν τα σχέδια της Μόσχας.

Οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν για πρώτη φορά εκδοχές της υπόθεσης που διατυπώθηκε από αξιωματούχους της διοίκησης, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν στοιχεία για τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Βρετανία και Ρωσία ευθυγραμμίζονται πλήρως

Η Βρετανία δήλωσε ότι συμφωνεί με την αξιολόγηση των ΗΠΑ, έχοντας διενεργήσει τη δική της ανάλυση με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών. Οι δύο χώρες μοιράζονται συστηματικά πληροφορίες ως μέρος του ευρύτερου δικτύου Five Eyes – και το Λονδίνο είναι έτοιμο όσο και η Ουάσιγκτον να τονίσει αυτό που αμφότερες θεωρούν οξεία ρωσική απειλή για την Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, είπε ότι οι αποκαλύψεις είναι «σαφείς και συγκλονιστικές αποδείξεις της απρόκλητης επιθετικότητας και της κρυφής δραστηριότητας της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τη ρωσική προπαγάνδα και να την εγκαλούμε για αυτό που είναι».

Οι δύο χώρες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πράκτορες εντός της Ουκρανίας για να οργανώσουν επιθέσεις με ψευδείς σημαίες και έχει στρατολογήσει Ουκρανούς για να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση-μαριονέτα που θα συνεργαζόταν με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής.

Ο Τζέιμς Ρόσκο, Βρετανός διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε: «Η Ρωσία λέει ότι δεν θα εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία. Εκτός κι αν προκληθεί. Έτσι, «για την περίπτωση» που προκληθεί έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας. Αλλά πώς είναι σε θέση να περιμένει αυτή την πρόκληση;» διερωτήθηκε στο Twitter. «Ίσως επειδή σχεδιάζει να δημιουργήσει αυτή την πρόκληση;»

Ενώ συγκέντρωνουν στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ισχυρισμούς, χωρίς στοιχεία, ότι το Κίεβο σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ρωσία ή τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία και όχι το αντίστροφο. Την περασμένη εβδομάδα,ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Ντένις Πουσίλιν, επανέλαβε έναν συχνό ρωσικό ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε σχέδια να εξαπολύσει χημική επίθεση στην αποσχισθείσα περιοχή.

Ουκρανία: «Μην σπέρνετε πανικό»

Η ουκρανική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένη και καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν να σπέρνουν τον πανικό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Reuters και το CNN επικαλέστηκαν ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία είχε μεταφέρει φιάλες αίματος κοντά στα σύνορα, υποδεικνύοντας μια πιθανή επικείμενη στρατιωτική επίθεση. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ κατήγγειλε τον ισχυρισμό για παροχή αίματος, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση σχεδιασμένη «να σκορπίσει πανικό και φόβο στην κοινωνία μας».

Στη συνέχεια είπε στον Guardian ότι είχε ελέγξει αυτόν τον ισχυρισμό με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες είχαν τις δικές τους πηγές. «Απλά δεν ήταν αλήθεια. Δεν βρήκαμε πληροφορίες για να το υποστηρίξουμε αυτό, δεν είδαμε να μεταφέρονται αποθέματα αίματος στο μέτωπο ή ακόμα και στα πολιτικά νοσοκομεία γύρω από το μέτωπο», είπε, σε συνέντευξή της σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Boryspil, έξω από το Κίεβο.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τις πηγές. Αυτές οι πηγές ήταν ανώνυμες και δεν νομίζω ότι είναι σωστό να χρησιμοποιούμε αυτές τις ανώνυμες πηγές. Η σύγκρουση στο Ντονμπάς της Ουκρανίας διαρκεί οκτώ χρόνια. Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας ψευδώς τον ουκρανικό στρατό για επίθεση εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ή την ίδια τη Ρωσία, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανησυχούν για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, λέγοντας ότι τα στρατεύματα είναι εκεί για ασκήσεις. Αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 100.000. Η ένταση στην περιοχή κορυφώνεται οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε μια αιματηρή εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η είδηση για την υποτιθέμενη συνωμοσία είδε το φως μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η Ρωσία είπε ότι η κίνηση είναι όχι μόνο «καταστροφική» αλλά επιπλέον δείχνει ότι οι ανησυχίες της για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν δικαιολογημένες.

Επίσης την Πέμπτη, η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ εξέφρασε ανησυχίες ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναπτύξει έως και 30.000 στρατιώτες - συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, μαχητικών αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς - στη Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ρωσίας εκεί από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να διαθέτουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο (1947-89). Η Ουκρανία ήταν τότε μέρος της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σύρουν τη Ρωσία σε πόλεμο» λέει ο Πούτιν