ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σύρουν τη Ρωσία σε πόλεμο» λέει ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει πόλεμος στην Ευρώπη, λέει ο Ζελένσκι (φωτό αρχείου)
Πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει πόλεμος στην Ευρώπη, λέει ο Ζελένσκι (φωτό αρχείου)
ΑΡ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να παρασύρουν τη χώρα του σε πόλεμο στην Ουκρανία, στις πρώτες του σημαντικές δηλώσεις γι την κρίση εδώ και χρόνια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε μετά από συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα. Στα πρώτα του σημαντικά σχόλια για την κρίση εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στόχος της Αμερικής ήταν να χρησιμοποιήσει την αντιπαράθεση ως πρόσχημα για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ αγνοούν τις ανησυχίες της Ρωσίας για τις δυνάμεις της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες μετέφερε περίπου 100.000 στρατιώτες - εξοπλισμένους με τα πάντα, από άρματα μάχης και πυροβολικό μέχρι πυρομαχικά και αεροπορική δύναμη - στα σύνορα της Ουκρανίας.

Όμως η Ρωσία αρνείται τις δυτικές κατηγορίες ότι σχεδιάζει εισβολή, σχεδόν οκτώ χρόνια αφότου προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και υποστήριξε μια αιματηρή εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση για αποτυχία να εφαρμόσει μια διεθνή συμφωνία για την αποκατάσταση της ειρήνης στα ανατολικά, όπου τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες ελέγχουν εκτάσεις εδάφους.

«Πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει πόλεμος στην Ευρώπη»

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Τρίτη ότι μια ρωσική εισβολή «δεν θα ήταν πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας - θα ήταν πόλεμος στην Ευρώπη, πλήρους κλίμακας».

Μιλώντας μετά από συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε: «Μου φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανησυχούν τόσο για την ασφάλεια της Ουκρανίας... αλλά το κύριο καθήκον τους είναι να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Αισθάνομαι ότι η ίδια η Ουκρανία είναι απλώς ένα εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου».r

Πού βρισκονται τα ρωσικά στρατεύματαBBC

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να διαθέτουν το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο (1947-89). Η Ουκρανία ήταν τότε ένα κρίσιμο μέρος της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης, δεύτερη μόνο μετά τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ αγνόησαν τις ανησυχίες της Μόσχας στην απάντησή τους στις ρωσικές απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, όπως ειναι μεταξύ άλλων το «μπλόκο» στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Είπε ότι ικανοποιηθεί η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να παρασύρει τα άλλα μέλη της Συμμαχίας σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Φανταστείτε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά μια στρατιωτική επιχείρηση [για την ανάκτηση της Κριμαίας]», είπε ο Ρώσος ηγέτης. «Τι - θα πολεμήσουμε με το ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Φαίνεται ότι δεν το έχουν κάνει».

Τζόνσον: Καλεί το Κρεμλίνο να υποχωρήσει

Από την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Πούτιν ότι ουσιαστικά «κρατάει ένα όπλο... πάνω απο το κεφάλι της Ουκρανίας» και κάλεσε το Κρεμλίνο να υποχωρήσει από μια «στρατιωτική καταστροφή».

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ουκρανικός στρατός θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση εισβολής. «Υπάρχουν 200.000 άνδρες και γυναίκες κάτω από τα όπλα στην Ουκρανία», είπε. «

Θα προβάλουν μια πολύ, πολύ σκληρή και αιματηρή αντίσταση και νομίζω ότι οι γονείς, οι μητέρες, στη Ρωσία, θα πρέπει να σκεφτούν αυτό το γεγονός. Και ελπίζω πολύ ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα απομακρυνθεί από το μονοπάτι της σύγκρουσης και ότι θα επικεντρωθούμε στο διάλογο»

Ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα με ένα «πακέτο κυρώσεων και άλλων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ τη στιγμή που το πρώτο ρωσικό δάκτυλο θα περάσει περαιτέρω στο ουκρανικό έδαφος».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι δίνει 119 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για να προωθήσει τη σταθερή διακυβέρνηση και την ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή κυρώσεων πριν από οποιαδήποτε κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα υποστήριζε οποιαδήποτε κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση «βρώμικου χρήματος» που φέρεται να συνδέεται με το ξέπλυμα του Κρεμλίνου μέσω του Σίτι του Λονδίνου.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία αλλά δεν θα αγνοήσει και τα συμφέροντά της