ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Μακρόν ελπίζει σε «ιστορική λύση» πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν

Διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο το Ουκρανικό
Διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο το Ουκρανικό
A.P

Αισιόδοξος ότι μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στην Ουκρανία δηλώνει ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φθάνει σήμερα στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ΗΠΑ η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ακόμη και «αύριο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα συζητήσει τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία όταν συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά από μια πυρετώδη διπλωματική δραστηριότητα που περιελάμβανε συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτό το Σαββατοκύριακο και τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Μακρόν προσγειώνεται σήμερα στη Μόσχα (7/2) επιδιώκοντας εκτόνωση της κρίσης στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

O Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ ΠούτινΑ.Ρ

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν περίπου 3.000 επιπλέον στρατιώτες για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» εισβολή ακόμη και αύριο

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 70% της δύναμης πυρός που χρειάζεται για να δώσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν την επιλογή μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Κυριακή ότι μια εισβολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο αύριο».

Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche την Κυριακή ότι ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι «η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων… με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ως εκ τούτου, είναι «επείγον να προχωρήσουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων που χρειάζεται βαθιά η Ευρώπη μας και η οποία βασίζεται στην βασική αρχή της κυριαρχίας της ισότητας μεταξύ των κρατών», είπε στην εφημερίδα.

Θεωρεί οτι διάλογος του με τον Πούτιν πιθανότατα θα είναι αρκετός για να αποτρέψει το ξέσπασμα στρατιωτικής σύγκρουσης παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες. «Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν να συμβεί (το χειρότερο σενάριο)», είπε ο Μακρόν.

«Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης. Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς χειρονομίες, αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης».

Η Γαλλία η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, είπε ότι «ήταν πάντα σε βαθύ διάλογο με τον πρόεδρο Πούτιν και ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε μια ιστορική λύση» στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι διαθέσιμος για αυτό», είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος δίνει μάχη για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, θα ταξιδέψει στο Κίεβο την Τρίτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην Ουάσινγκτον ο Σολτς

Ενώ ο Μακρόν θα βρίσκεται στη Μόσχα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, με στόχο τον περιορισμό των διαφορών μεταξύ της προσέγγισης των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την κρίση. Το Βερολίνο έχει επικριθεί από ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι δεν προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα.

«Υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που ακολουθούμε για την εξαγωγή όπλων σε περιοχές κρίσης», είπε ο Σολτς στην Washington Post την παραμονή της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο και επεσήμανε άλλους τρόπους με τους οποίους η Γερμανία βοήθησε την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική ενίσχυση για επτά χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του συνεισφέρει σε μια προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ανατολική πλευρά της συμμαχίας, με εκατοντάδες στρατεύματα που αναπτύσσονται στη Λιθουανία, μαχητικά αεροσκάφη στη Ρουμανία και σχεδιάζει να στείλει περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη στη Βαλτική.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου σχετικά με την απάντηση εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία δεν θα ανοίξει. Η κυβέρνηση Σολτς δεν ήταν τόσο κατηγορηματική και ο καγκελάριος είπε ότι η κατάσταση απαιτεί «στρατηγική ασάφεια». «Παρακαλώ κατανοήστε ότι δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά η απάντησή μας θα είναι ενιαία και αποφασιστική», είπε.

Εν μέσω μιας εβδομαδιαίας στρατιωτικής συσσώρευσης, η Μόσχα είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για την ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν μια υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εντάξει ποτέ στους κόλπους του την Ουκρανία, μια απαίτηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτη. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να προστατεύσουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και ο Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα ήταν «τραγικό λάθος» να εισβάλει στη γείτονά της.

Aμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια πλήρης επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταχεία κατάληψη του Κιέβου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε 50.000 νεκρούς ή τραυματίες, καθώς και σε έως και 25.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες και 10.000 Ρώσους. Εκατομμύρια θα μπορούσαν να φύγουν από μια προσφυγική κρίση για την Ευρώπη, πρότειναν.

Ο ρωσικός στρατός λένε έχει τοποθετήσει 83 «τακτικές ομάδες τάγματος» κοντά στην Ουκρανία, η καθεμία με 750 έως 1.000 στρατιώτες. Ο αριθμός έχει αυξηθεί από 60 ομάδες ταγμάτων πριν από δύο εβδομάδες, πρόσθεσαν.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Μακρόν μίλησε στον Μπάιντεν για 40 λεπτά για να «μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» και για «καλό συντονισμό» ενόψει της αποστολής του Γάλλου στη Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δύο ηγέτες αναζήτησαν«συνεχείς διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες ως απάντηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας».

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Προσπαθεί να μετριάσει τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης για να προστατεύσει την οικονομία της