ΚΟΣΜΟΣ

Bόρεια Κορέα: Με κλεμμένα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα

Mε κλεμμένα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτεί το πυραυλικό της πρόγραμμα η Β.Κορέα
Mε κλεμμένα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτεί το πυραυλικό της πρόγραμμα η Β.Κορέα

Ο «στρατός» των χάκερ της Βόρειας Κορέας έχουν υπεξαιρέσει κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των πυραυλικών προγραμμάτων της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Από το 2020 έως τα μέσα του 2021 οι χάκερ με τις ευλογίες της Πιονγιάνγκ έκλεψαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ανάλογες επιθέσεις αποτελούν «σημαντική πηγή εσόδων» για το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν. Τα ευρήματα φέρεται να παραδόθηκαν στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ την Παρασκευή. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είχαν στόχο τουλάχιστον τρία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Η έκθεση αναφέρθηκε επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την εταιρεία ασφαλείας Chainalysis, η οποία υποστήριξε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να είχαν υπεξαιρέσει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Και το 2019, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα είχε συγκεντρώσει σύμφωνα με εκτιμήσεις 2 δις δολάρια για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής χρησιμοποιώντας εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει απαγορεύσει στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι παρά τις κυρώσεις, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ συνέχισε να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Εξακολούθησε επίσης να αναζητά υλικό, τεχνολογία και τεχνογνωσία στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων μέσω του κυβερνοχώρου και κοινής επιστημονικής έρευνας. Οι παρατηρητές των κυρώσεων δήλωσαν ότι υπήρξε «σημαντική επιτάχυνση» των πυραυλικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε εννέα δοκιμές πυραύλων μόνο τον περασμένο μήνα. «Επέδειξε αυξημένες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη, ευρεία κινητικότητα και βελτιωμένη ανθεκτικότητα των πυραυλικών της δυνάμεων», ανέφεραν οι παρατηρητές των κυρώσεων.

Την Παρασκευή, Κίνα και Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση που καταδικάζει τη διάδοση των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο αντιπρόσωπός τους για τη Βόρεια Κορέα θα συναντηθεί με Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση.

Η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα συνέχιζε να επιδεινώνεται. Είπε ότι αυτό είναι πιθανό να είναι το αποτέλεσμα της απόφασης της χώρας να κλείσει τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έλλειψη πληροφοριών από τη Βόρεια Κορέα σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο πόνο έχουν προκαλέσει οι διεθνείς κυρώσεις, ανέφερε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Ανησυχία στα Ηνωμένα Έθνη - Φόβοι πως ο Κιμ θα πατήσει το κουμπί

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ξέγνοιαστος καβαλάρης πάνω σε λευκό άλογο