ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Το «κονβόι ελευθερίας» επιμένει και συγκεντρώνει οπαδούς από όλο τον κόσμο

Επιμένουν οι διαδηλωτές στην Οτάβα
Επιμένουν οι διαδηλωτές στην Οτάβα
ΑP

Οι διαδηλωτές με τα φορτηγά που έχουν πλημμυρίσει την Οτάβα συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους για 12η συνεχόμενη ημέρα. Και ενώ οι αρχές στην Οτάβα αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν το «κονβόι» ελευθερίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αυξάνεται η υποστήριξη στο κίνημα και εκτός συνόρων.

Το «κονβόι ελευθερίας» επεκτείνεται εκτός των συνόρων του Καναδά. Οι διαμαρτυρίες με φορτηγά που συγκλόνισαν την Οτάβα προσελκύουν διαδικτυακή υποστήριξη μεταξύ ακροδεξιών ακτιβιστών αλλά και πολιτών που δηλώνουν κουρασμένοι με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, σε όλο τον κόσμο.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως ένα αυθόρμητο κίνημα οδηγών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων αλλά μετατράπηκαν έκτοτε σε ένα μαζικό «κύμα» διαμαρτυρίας ενάντια στους γενικούς κανόνες της πανδημίας, τα lockdown και τα συνεχιζόμενα μέτρα που πλήττουν ζωές και επιχειρήσεις.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, φωτογραφίες των φορτηγατζήδων της Οτάβα εμφανίστηκαν σε ομάδες κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων σε πολλά κοινωνικά δίκτυα. Το hashtag που χρησιμοποιούσαν οι φορτηγατζήδες, #FreedomConvoy, εξαπλώθηκε γρήγορα στο Facebook και στο Twitter, καθώς και στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Έκτοτε, προσωπικότητες της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Γερμανίας, επαίνεσαν τις διαμαρτυρίες στο διαδίκτυο, διαδίδοντας τις εικόνες και τα επιχειρήματα ακόμη ευρύτερα. Κάποιοι ζητούν επίσης παρόμοιες διαδηλώσεις στις χώρες τους.

«Λατρεύω τη μυρωδιά της ελευθερίας το πρωί», έγραψε ο Τζορτζ Κρίστενσεν, μέλος του κοινοβουλίου της Αυστραλίας, πάνω από μια φωτογραφία με τους οδηγούς στη σελίδα του στο Facebook την Κυριακή. Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε πάνω από 500 φορές και είχε περισσότερα απο 7.000 like.

Η Κριστίνε Μαργκαρέτε Άντερσεν, Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, μοιράστηκε τις εικόνες των φορτηγατζήδων στη σελίδα της στο Facebook με τη λεζάντα, «Hooray Canada, go for it!». Στο Facebook, το hashtag#FreedomConvoy έχει κοινοποιηθεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορές από τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Crowdtangle, εργαλείο ανάλυσης δεδομένων που ανήκει στο Facebook.

Άλλα hashtag, συμπεριλαμβανομένου του #ConvoytoOttawa2022, είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες like σε όλη την πλατφόρμα. Μια άλλη ομάδα στο Facebook αφιερωμένη στην παρακολούθηση και υποστήριξη των φορτηγατζήδων έχει προσελκύσει σχεδόν 700.000 οπαδούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, είπε ότι αφαίρεσε πολλές ομάδες που σχετίζονται με τo «κονβόι» για παραβίαση των κανόνων της. Εξακολουθεί να εξετάζει άλλες ομάδες που σχηματίζοντα με τις διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων και αναζητούν πρόσφορο έδαφος για να αποκομίσουν κέρδος.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε απατεώνες να προσκολλώνται σε οποιοδήποτε θέμα που τραβάει την προσοχή του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων», δήλωσε η Μαργαρίτα Φράνκλιν, εκπρόσωπος του Meta. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα επιβάλλουμε επιβολή κατά των παραβιάσεων όταν τις βρούμε», πρόσθεσε.

Αμερικανικές ομάδες κατά της υποχρεωτικότητας εμβολίων, που ήταν από τις πρώτες που παρατήρησαν και υποστήριξαν τις διαδηλώσεις, άρχισαν επίσης να σχηματίζουν τοπικές πτέρυγες του κινήματος και προέτρεψαν τους οδηγούς φορτηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες να μιμηθούν τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στον Καναδά.

Στο Telegram, αρκετές δημοφιλείς, συντηρητικές προσωπικότητες έχουν προωθήσει τις διαμαρτυρίες. Ανάμεσά τους ο Dan Bongino και ο Ben Shapiro. Και οι δύο έχουν μοιραστεί συνδέσμους σε ιστότοπους συγκέντρωσης κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του «κονβόι»

Σε ένα κανάλι Telegram με έδρα το Οχάιο που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούσαν πώς να στείλουν βοήθεια στους Καναδούς φορτηγατζήδες και συζητούσαν πώς θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συνοδεία στην πολιτεία τους.

Συνεχίζει δυναμικά το «κονβόι ελευθερίας»

Οι διαδηλωτές κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων αψήφησαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις να τερματίσουν την κατάληψη της πρωτεύουσας του Καναδά, μια ημέρα αφότου ο δήμαρχος της Οτάβα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υποσχέθηκε να «ανακτήσει την πόλη».

Οι φορτηγατζήδες στην Οτάβα έλαβαν εντολή να σταματήσουν να κορνάρουν σε μια συνεχιζόμενη διαμαρτυρία που έχει κατακλύσει την πόλη. Το δυνατό και συνεχές κορνάρισμα απο τα φορτηγά έχει γίνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος. Αλλά ο δικαστής Χιου ΜακΛίν διέταξε τώρα να σιωπήσουν για τις επόμενες 10 ημέρες.

«Το να χτυπάς την κόρνα δεν είναι έκφραση οποιασδήποτε μεγάλης σκέψης που γνωρίζω», είπε ο δικαστής ΜακΛίν στην απόφαση της Δευτέρας, η οποία χάρισε μια προσωρινή νίκη στους κατοίκους. Το θορυβώδες κορνάρισμα περίπου 400 με 500 φορτηγών είχε προκαλέσει οργή στους ντόπιους και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Η αστυνομία περιέγραψε τη διαμαρτυρία ως «πολιορκία» στην πόλη, όπου εκατοντάδες φορτηγά και αυτοκίνητα έχουν αποκλείσει περιοχές του κέντρου της πόλης. Την Κυριακή, ο δήμαρχος Τζιμ Γουάτσον προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι «χάνουν αυτή τη μάχη» και κατατέθηκε αγωγή κατά των διαδηλωτών για τις αδιάκοπες κόρνες και την αναστάτωση στην καθημερινή ζωή.

Το πρωί της Δευτέρας (7/2), η προθεσμία που περιγραφόταν στη συλλογική αγωγή – η οποία ζητούσε από τους διαδηλωτές να φύγουν με δική τους βούληση ή να αντιμετωπίσουν ζημιές σχεδόν 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων ήρθε και παρήλθε χωρίς καμία ένδειξη ότι η διαμαρτυρία θα τελείωνε σύντομα. Ακόμη και όταν ένας δικαστής του Οντάριο ενέκρινε το αίτημα, η διαμαρτυρία συνεχίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεκάδες φορτηγά παρέμειναν σταθμευμένα μπροστά από τον λόφο του Κοινοβουλίου και τους κοντινούς δρόμους, και οι διαδηλωτές δεν έδειξαν σημάδια αποχώρησης. Τα δωρεάν τραπέζια για φαγητό και ποτό, ένας σταθμός διανομής καυσόξυλων και άλλες υποδομές τους βοηθούσαν να μείνουν στη θέση τους, όπως επίσης και η υποστήριξη απο αρκετούς κατοίκους. Παρά το κρύο, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές φαινόταν να είναι ευδιάθετοι και πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι επιμένουν «από αγάπη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Τα «φορτηγά της ελευθερίας»... το ρεκόρ Γκίνες και ο Έλον Μασκ

Kαναδάς: Το «κονβόι της ελευθερίας» διαδήλωσε στην Οτάβα - Οι οδηγοί φορτηγών πιέζουν τον Τριντό