ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν αποκαλεί την καραντίνα «φυλακή» και τιμωρεί όσους εύχονται τον θάνατό του

To ζεύγος Ερντογάν στην Τουρκία
To ζεύγος Ερντογάν στην Τουρκία
ΑΡ

Ο Ερντογάν που μολύνθηκε πρόσφατα από κορονοϊό και νιώθει «φυλακισμένος στο σπίτι» οπως είπε, υπόσχεται στους πολύπαθους Τούρκους οτι έρχονται καλύτερες μέρες. Την ίδια στιγμή έχει εγκαινιάσει κύμα συλλήψεων ενάντια σε όσους κάνουν κακόγουστα αστεία με την υγεία του

Ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγος του Εμινέ, οι οποίοι νοσούν με την μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Ο Ερντογάν ωστόσο ο οποίος είχε καλέσει αρκετές φορές τους Τούρκους εν μέσω πανδημίας να ακολουθήσουν αυστηρα μέτρα και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, δήλωσε ότι τον «φυλάκισαν στο σπίτι».

Μάλιστα όπως ο ίδιος είπε ότι δεν έχει συνηθίσει στην ξεκούραση. «Θα λυτρωθούμε σύντομα από αυτη τη φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα και ενώ η δημοτικότητά του καταρρέει και η οικονομία κλυδωνίζεται ο ισχυρός άνδρας της γείτονος εντείνει την καταστολή.

Τουρκικό δικαστήριο έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό μια γυναίκα για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μόλυνσή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την COVID-19, έγραψε η εφημερίδα Cumhuriyet. Η γυναίκα, η οποία συνελήφθη το Σάββατο, κατηγορείται για «προσβολή του προέδρου» μετά τα σχόλιά της στην ανακοίνωση του Ερντογάν ότι εκείνος και η σύζυγός του είχαν προσβληθεί από κορονοϊό.

Ο Ερντογάν έγραψε στο Twitter για να ανακοινώσει ότι είχαν βγει θετικοί στον κορονοϊό και παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα. Ο Τούρκος ηγέτης έστειλε το μήνυμα αφού εμφανίστηκε μέσω βίντεο σε τελετή εγκαινίων σήραγγας από την Κωνσταντινούπολη, έχοντας ακυρώσει την εμφάνισή του.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερα άτομα, μετά από έρευνα σε 36 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για οκτώ άτομα που φέρεται να έγραψαν δημοσιεύματα «προσβλητικά» τον Ερντογάν.

Στο στόχαστρο διακεκριμένος κολυμβητής

Μεταξύ των οκτώ που αντιμετωπίζουν ένταλμα σύλληψης είναι και ο γνωστός αθλητής κολύμβησης Ντέρια Μπιγινκουτζού (Derya Büyükuncu), ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν και νικητής στο Survivor της Τουρκίας το 2011, ανέφερε η εφημερίδα Evrensel.

Το ένταλμα για τον 45χρονο αθλητή εκδόθηκε από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή. Ο αθλητής αντέδρασε στην ανακοίνωση του Ερντογάν στο Twitter, λέγοντας ότι ουσιαστικά προετοιμάζεται για τον θάνατο του Τούρκου προέδρου.

O διακεκριμένος Τούρκος κολυμβυτής

«Νόσησε με κορονοϊό και θέλει να προσευχηθούμε. Προσευχόμαστε, ας μην ανησυχεί. Φτιάχνω χαλβά και όταν έρθει η ώρα θα τον μοιράσω σε όλη τη γειτονιά» έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας να εννοηθεί οτι προσεύχεται για τον θάνατό του.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Μουχαρέμ Κασάπογλου, καταδίκασε τις δηλώσεις του στο Twitter, λέγοντας ότι ήταν «απάνθρωπες». Σύμφωνα με το άρθρο 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK), η εξύβριση του προέδρου είναι έγκλημα και επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Φίμωση της ελευθερίας έκφρασης α λα Ερντογάν

Οι έρευνες και οι καταδίκες βάσει του άρθρου 299 έχουν εκτοξευθεί από τότε που ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος το 2014. Οι αγωγές για το αδίκημα της εξύβρισης του προέδρου έχουν αυξηθεί κατά 9.000% από το 2010, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 160.000 έρευνες για υποτιθέμενες προσβολές από τότε που ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος το 2014. Περισσότερα από 3.600 άτομα έχουν καταδικαστεί βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τον σεβασμό της προεδρίας», είπε προηγουμένως ο Ερντογάν, «δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης». Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα κατά του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης που κρίνεται αντίθετο με τις «θεμελιώδεις αξίες» της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Άγκυρα, δηλώνοντας ότι ο νόμος που απαγορεύει τις προσβολές κατά του προέδρου παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία και τα ποσοστά του Ερντογάν

Την ίδια ώρα η κυβερνητική συμμαχία στην Τουρκία καταρρέει, την ώρα που νέα δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση λαμβάνει το 63,5%, έναντι 35% που συγκεντρώνει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δηλώνει ότι αυτός είναι η λύση για τα προβλήματα της χώρας και επιμένει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. «Πολίτες μου να είστε ήρεμοι, μην ανησυχείτε. Όπως εμείς πήγαμε την Τουρκία έναν αιώνα μπροστά, έτσι πάλι εμείς θα λύσουμε τα σημερινά προβλήματα της Τουρκίας. Ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πάλι είμαστε μόνο εμείς, αυτοί που διαθέτουμε την εμπειρία, τη θέληση, το πνεύμα, την πρακτική και την πίστη για να λύσουμε τα θέματα αυτά».e

O Τούρκος πρόεδροςΑ.Ρ

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την ανορθόδοξη οικονομική διαχείριση του προέδρου πυροδοτούν ξέφρενη άνοδο των τιμών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε 48,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, από 36% τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός, που ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την απόλυση του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας απο τον Ερντογάν, ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg - αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι οικονομολόγοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό ρυθμό πληθωρισμού της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ιδεολογικός αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, κάλεσε την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού τέσσερις φορές συνεχόμενα πέρυσι, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 14% παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα επιδείνωνε τον ήδη υψηλό πληθωρισμό της χώρας.

Ο Ερντογάν σε αντίθεση με την καθιερωμένη οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι η μείωση των επιτοκίων βοηθά στη σταθεροποίηση των τιμών. Αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι η βουτιά της λίρας που συχνά συνοδεύει τις μειώσεις των επιτοκίων οδηγεί γρήγορα στην αύξηση των τιμών σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια και αγαθά. Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2021.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το AKP του Ερντογάν αγγίζει ιστορικά χαμηλά εν μέσω της δημόσιας δυσαρέσκειας για το αυξανόμενο κόστος ζωής. Η Goldman Sachs, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περίπου στο 56% τον Μάιο και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο για μεγάλο μέρος του έτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία - Καλίν : Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την υποψηφιότητα Ερντογάν στις εκλογές του 2023

Τουρκία: Νέο tweet Ερντογάν για την κατάσταση της υγείας του