ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: Νέα φωτογραφία «στριμώχνει» τον Μπόρις Τζόνσον - Το partygate κλυδωνίζει τους Τόρις

Nέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Μπόρις Τζόνσον
Nέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Μπόρις Τζόνσον

Συνεχίζεται το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων για το λεγόμενο partygate στη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε σε νέα φωτογραφία απο ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι εν μέσω lockdown και οι έρευνες για τα λάθη και τις παραλείψεις στη Ντάουνινγκ Στριτ συνεχίζονται.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία θα στείλει email σε περισσότερα από 50 άτομα στο πλαίσιο της έρευνάς της για τα πάρτι του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ και το Γουάιτχολ. To ερωτηματολόγιο θα σταλεί σε άτομα που φέρεται ότι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε οκτώ ημερομηνίες από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Θα ζητήσουμε τον απολογισμό τους για το τι συνέβη και «θα πρέπει να απαντήσουν με ειλικρίνεια» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός Μόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι θα είναι μεταξύ των ατόμων που θα λάβουν το email-ερωτηματολόγιο που θα πρέπει να απαντηθεί σε επτά ημέρες.

Η αστυνομική έρευνα, που ονομάζεται Operation Hillman, εξετάζει 12 συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας - σε μερικές από τις οποίες παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός - για να διαπιστώσει εάν παραβιάστηκαν οι κανονισμοί της Covid-19.

Ξεκίνησε μετά από έρευνα της ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι, η οποία στα αρχικά της ευρήματα επέκρινε «αστοχίες ηγεσίας και κρίσης» σχετικά με τις συγκεντρώσεις και παρέπεμψε το σκάνδαλο στην αστυνομία. Ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις μετά τις αποκαλύψεις με αρκετούς οπαδούς των Τόρις να τον καλούν να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο και να ετοιμάζονται να υποβάλλουν επιστολές μομφής.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα επανεξετάσει την απόφασή της να μην ερευνήσει ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στις 15 Δεκεμβρίου του 2020, μετά τη διαρροή της επίμαχης φωτογραφίας με τον Τζόνσονστον Τύπο. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στη Daily Mirror δείχνει τον Τζόνσον με δύο βοηθούς -ένας εκ των οποίων φοράει γιρλάντα στο λαιμό- ένα μπουκάλι σαμπάνιας και ένα πακέτο μισοφαγωμένα πατατάκια.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία αξιολόγησε προηγουμένως αυτό το γεγονός και διαπίστωσε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εκείνη τη στιγμή, δεν πληρούσε το όριο για ποινική έρευνα. Αυτή η αξιολόγηση εξετάζεται τώρα» ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο βουλευτής των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον είπε: «Τα τελευταία λεπτά εμφανίστηκε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 15 Δεκεμβρίου 2020 περιτριγυρισμένος από αλκοόλ, φαγητό και ανθρώπους που φορούσαν πούλιες. Μοιάζει πολύ με ένα από τα χριστουγεννιάτικα πάρτι που μας είπε ότι δεν έγιναν ποτέ». Και πρόσθεσε: «Θα παραπέμψει ο Πρωθυπουργός αυτό το πάρτι στην αστυνομία καθώς δεν είναι ένα από αυτά που διερευνώνται αυτή τη στιγμή;»

Ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Σε αυτό που μόλις είπε, φοβάμαι ότι κάνει τελείως λάθος». Ερωτηθείς ξανά για τη φωτογραφία αργότερα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «έχει ήδη έχει υποβληθεί για έρευνα». Την εποχή του πάρτι, το Λονδίνο βρισκόταν υπό τους περιορισμούς του Tier 2 που απαγόρευαν την κοινωνική ανάμειξη μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Άνταμ Βάγκνερ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει εξετάσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού είπε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αστυνομία να μην ερευνήσει αυτό το γεγονός. Φαντάζομαι ότι ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ερευνηθεί αυτή η συγκέντρωση είναι επειδή η εικόνα ήταν διφορούμενη – ο πρωθυπουργός μπορεί να καλούσε, αλλά δεν συμμετείχε ο ίδιος σε παράνομη συγκέντρωση. Πλέον ειναι προφανές από τη φωτογραφία ότι ο ίδιος συμμετέχει σε κοινωνική συγκέντρωση».

Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, δήλωσε μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας ότι «υπάρχουν καλύτερες φωτογραφίες από αυτές που δημοσιεύθηκαν», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν εικόνες από συγκεντρώσεις στο διαμέρισμα του Τζόνσον.

Οι ντετέκτιβ που ερευνούν το θέμα συνεχίζουν να εξετάζουν περισσότερα από 500 έγγραφα και 300 εικόνες που συγκεντρώθηκαν ως μέρος της έρευνας της κυρίας Γκρέι και η Αστυνομία είπε ότι θα ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε ότι η αστυνομία μπορεί επίσης να έρθει σε επαφή με άλλα άτομα στο μέλλον, εάν διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν σε εκδήλωση που ενδεχομένως παραβίαζε τους κανονισμούς.

Εν τω μεταξύ, δικηγόροι του Εργατικού Κόμματος έστειλαν επιστολή στην Αστυνομία λέγοντας ότι έχουν καθήκον να ερευνήσουν τον Τζόνσον και για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ισχυρίζονται ότι μπορεί να παραβίασε τους νόμους κατά της δωροδοκίας όταν ζήτησε από τον δωρητή των Τόρις, Λόρδο Μπράουνλοου, σε γραπτά μηνύματα να εγκρίνει τις δαπάνες για τις ανακαινίσεις και είπε ότι θα βοθήσει το σχέδιο του δωρητή για μία Μεγάλη Έκθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: «Είμαι στόχος βίαιης εκστρατείας απο τους εχθρούς του συζύγου μου» λέει η Κάρι Τζόνσον

Βρετανία:«Τσουνάμι» παραιτήσεων στη Ντάουνιγκ Στριτ -«Οι πιθανότητες να φύγει ο Τζόνσον ειναι 50/50»