ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Είμαι στόχος βίαιης εκστρατείας απο τους εχθρούς του συζύγου μου» λέει η Κάρι Τζόνσον

To ζεύγος Τζόνσον
To ζεύγος Τζόνσον
ΑΡ

Σε μία σπάνια δημόσια παρέμβαση, η σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι λέει ότι οι εχθροί του Βρετανού πρωθυπουργού τη στοχοποιούν σε μία «βίαιη εκστρατεία ενημέρωσης». Διαψεύδει μάλιστα τις σχετικές φήμες και λέει οτι δεν παίζει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση

Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού Κάρι Τζόνσον, εξέδωσε ένα σπάνιο ανακοινωθέν μέσω του εκπροσώπου της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η κυρία Τζόνσον επέμεινε ότι «δεν παίζει κανέναν ρόλο στην κυβέρνηση», παρ'ολα αυτά έχει γίνει στόχος των «εχθρών» του πρωθυπουργού σε μια «βίαιη εκστρατεία ενημέρωσης».

Το ανακοινωθέν είδε το φως της δημοσιότητας, μετά τη δήλωση ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου οτι η Κάρι Τζόνσον ελέγχεται τεθεί «με τρόπο που ίσως δεν έχει ελεγχθεί ποτέ στο παρελθόν καμία άλλη σύζυγος πρωθυπουργού».

Ο ρόλος της στη θητεία του συζύγου της βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες με το βρετανικό Τύπο να φιλοξενεί εκτενείς βιογραφίες της 33χρονης μητέρας δύο παιδιών και να αναζητά στοιχεία για την υποτιθέμενη επιρροή της στη λήψη αποφάσεων του πρωθυπουργού.

Ο Λόρδος Άσκροφτ, γράφοντας στη Mail, είπε ότι η έρευνά του είχε δείξει ότι «η συμπεριφορά της τον εμποδίζει [τον Μπόρις Τζόνσον] να κυβερνήσει τη Βρετανία τόσο αποτελεσματικά όσο αξίζουν οι ψηφοφόροι».

Όμως οι σύμμαχοί της απέρριψαν την κριτική ως σεξιστική και ένας εκπρόσωπος της κας Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή: «Και πάλι η κυρία Τζόνσον έγινε στόχος μιας βάναυσης εκστρατείας ενημέρωσης εναντίον της από εχθρούς του συζύγου της. Αυτή είναι άλλη μία απόπειρα πικραμένων πρώην αξιωματούχων να τη δυσφημήσουν. Δεν παίζει κανέναν ρόλο στην κυβέρνηση».

Υπάρχουν φήμες ότι η κα Τζόνσον πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από σκάνδαλα που αφορούν τον πρωθυπουργό. Λένε οτι τον πίεσε για την πολυτελή ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας και ότι ήταν εκείνη που διέταξε ουσιαστικά την εκκένωση των ζώων από την Φιλανθρωπική οργάνωση Nowzad από την Καμπούλ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε ότι ο κύριος και η κυρία Τζόνσον είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην εκκένωση. Αλλά ο Guto Harri, ο νεοδιορισθείς διευθυντής επικοινωνίας στη Ντάουνινγκ Στριτ, μιλώντας στο podcast του BBC Newscast την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι το επεισόδιο «αναδεικνύει αυτό το άλλο φάσμα που δεν φεύγει ποτέ για το ποιος τον επηρεάζει [τον πρωθυπουργό] και όλοι ξέρουμε ποιος κατηγορείται ότι το έκανε σε αυτήν την περίπτωση, επειδή εκείνη είναι φιλόζωη περισσότερο από εκείνον πραγματικά».

Ερωτηθείς αν αναφερόταν στην κυρία Τζόνσον, απάντησε: «Εσείς το είπατε, όχι εγώ».
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην επικεφαλής συνεργάτης του πρωθυπουργού, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν θαυμαστής της κυρίας Τζόνσον και είπε ότι ήθελε να τον «ξεφορτωθεί» από το Νο 10. Υποστήριξε ότι κάποια στιγμή «προσπαθούσε να αλλάξει ένα σωρό διαφορετικά ραντεβού στο Νούμερο 10 και να διορίσει τους φίλους της σε συγκεκριμένες δουλειές».

Ωστόσο, αφού οι σύμμαχοί του χαρακτήρισαν την κα Τζόνσον «Πριγκίπισσα Nut Nut» σε ενημερώσεις τύπου, η σύζυγος του Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα, είπε ότι οι επιθέσεις ήταν «σεξιστικές». «Κατά την άποψή μου, όταν ο σύζυγός ή ο σύντροφός σου είναι ο πρωθυπουργός, είναι αρκετά ικανός να λαμβάνει αποφάσεις μόνος του, έχει μια τεράστια ομάδα συμβούλων.

Η δημοσιογράφος Σάρα Βάιν, της οποίας το διαζύγιο από τον ανώτερο γραμματέα Μάικλ Γκόουβ οριστικοποιήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από 20 χρόνια γάμου, είπε ότι η εστίαση στην κα Τζόνσον ήταν «το ισοδύναμο της πολιτικής ντροπής». Είπε στο Sunday Morning του BBC: «Το πρόβλημα είναι ότι είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα να κατηγορήσεις τη γυναίκα και η αλήθεια είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτό. Αν ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε στον Κάρι πολύ μεγάλη πρόσβαση ή πολλά περιθώρια, αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο δικό του λάθος. Είναι ο υπεύθυνος. Είναι ο πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι το παρατσούκλι «Κάρι Αντουανέτα» (Carrie Antoinette) είναι πνευματώδες και καλό λογοπαίγνιο και όλοι αγαπάμε ένα καλό λογοπαίγνιο, αλλά δεν νομίζω ότι το κεφάλι της αξίζει να μπει στην γκιλοτίνα με τον ίδιο τρόπο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία:«Τσουνάμι» παραιτήσεων στη Ντάουνιγκ Στριτ -«Οι πιθανότητες να φύγει ο Τζόνσον ειναι 50/50»

Kάρι Σίμοντς: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Ντάουνινγκ Στριτ - Ποια είναι η τρίτη σύζυγος του Τζόνσον