ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: Ορκίζεται να συνεχίζει το έργο της Νταϊάνα - Σιγή ιχθύος για την Καμίλα

O πρίγκιπας Χάρι με τη σύζυγό του Μέγκαν και τη βασίλισσα Ελισάβετ
O πρίγκιπας Χάρι με τη σύζυγό του Μέγκαν και τη βασίλισσα Ελισάβετ
ΑP

Ο πρίγκιπας Χάρι ορκίστηκε να συνεχίσει το «ημιτελές» έργο της πριγκίπισσας Νταϊάνα για τον ιό HIV, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην ανακοίνωση οτι η Καμίλα θα γίνει βασίλισσα στο πλευρό του πατέρα του, Πρίγκιπα Καρόλου.

Ο πρίγκιπας Χάρι ορκίστηκε να συνεχίσει το «ημιτελές» έργο της πριγκίπισσας Νταϊάνα για τον ιό HIV στην πρώτη του εμφάνιση μετά την «αναβάθμιση» της Καμίλα απο τη γιαγιά του βασίλισσα Ελισάβετ. Εμφανίστηκε σε βιντεοκλήση από την έπαυλη του στο Λος Άντζελες με τον Ουαλό σταρ του ράγκμπι Γκάρετ Τόμας - αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός οτι ότι η Καμίλα θα γίνει βασίλισσα όταν καθίσει ο πατέρας του στο θρόνο.

Ο Δούκας του Σάσεξ προέτρεψε τους Βρετανούς να «πάνε να κάνουν τεστ» για την ασθένεια κατά τη διάρκεια της 30λεπτης συνομιλίας με τον πρώην αρχηγό της Ουαλίας, με τον οποίο είναι φίλος, για να τιμήσουν την Εθνική Εβδομάδα Τεστ HIV.

Ο πρίγκιπας Χάρι περιέγραψε τον εαυτό του ως «ένα κανονικό τύπο» που θέλει απλώς να «διορθώσει τα πράγματα» και είπε ότι νιώθει «υποχρέωση» να προσπαθήσει να συνεχίσει την προσπάθεια της εκλιπούσας μητέρας του να αφαιρέσει το στίγμα γύρω από τον ιό. Ο Τόμας αποκάλυψε ότι βρέθηκε θετικός στον ιό HIV το 2020, έχοντας περάσει από τη δοκιμασία της κρυφής διάγνωσης. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να τη φτάσω, ειδικά σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά εξαιτίας αυτού που έκανε και του τι υποστήριζε και της φωνής της στο θέμα… είναι μια σύγκλιση όλων αυτών των διαφορετικών κομματιών»

Οι δύο άνδρες είπαν οτι η επέκταση του τεστ HIV θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του τερματισμού νέων κρουσμάτων HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030. Τα σχόλια του Χάρι έγιναν μετά την ανακοίνωση ότι η Καμίλα θα στεφθεί Βασίλισσα όταν ο Πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς, με τη γιαγιά του να διαβεβαιώνει το μελλοντικό καθεστώς της Δούκισσας σε μια δήλωση για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

Ο αδερφός του Ουίλιαμ λέγεται ότι «υποστηρίζει» την κίνηση της Βασίλισσας να κάνει τη μητριά του, Σύζυγο του Βασιλιά. Ο Δούκας του Κέιμπριτζ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων - αλλά «σέβεται» τη λογική της απόφασης της γιαγιάς του.

Πηγές λένε ότι ενώ η σχέση τους δεν ήταν εύκολη στην αρχή –ή μάλιστα για αρκετά χρόνια μετά τον γάμο της με τον πατέρα του– ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο βλέπει ρεαλιστικά τονρόλο της Καμίλα στη ζωή του πατέρα του και, τώρα, το μέλλον του η μοναρχία. «Ο δούκας είναι υποστηρικτικός», επιβεβαίωσε μια καλά τοποθετημένη πηγή του παλατιού στην Daily Mail. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τον πρίγκιπα Χάρι - δημόσια ή ιδιωτικά - για τις πρόσφατες εξελίξεις στο παλάτι.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα εργάστηκε για να διαλύσει τους μύθους και τις τρομακτικές ιστορίες γύρω από τον HIV τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Πέρασε χρόνο με όσους έδιναν μάχη με την ασθένεια και πάλεψε για την κάλυψη της κατάστασής τους από τα μέσα ενημέρωσης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν πολλοί εξακολουθούσαν να πίστευαν ότι η ασθένεια μπορούσε να προσβληθεί μέσω περιστασιακής επαφής, κάθισε δίπλα στο κρεβάτι ενός άνδρα που είχε προσβληθεί από AIDS και του κράτησε το χέρι. Ο πρίγκιπας Χάρι περιέγραψε πώς ο ιός ισοδυναμούσε κάποτε με θανατική ποινή, αλλά πλέον ειναι μια «διαχειρίσιμη ασθένεια».

Επαίνεσε την ενσυναίσθηση και την περιέργεια της μητέρας του και είπε: «Αυτό που έκανε η μαμά μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι εκείνη την εποχή ήταν να γκρεμίσει αυτόν τον τοίχο, να ανοίξει την πόρτα και να πει: «Όχι, όταν οι άνθρωποι υποφέρουν, τότε εμείς πρέπει να μάθουμε περισσότερα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: «Η οικογένειά μου δεν είναι ασφαλής στη Βρετανία» - Τι ζητάει απο την κυβέρνηση