ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Το «κονβόι ελευθερίας» παραμένει στην Οτάβα - Φορητές σάουνες, εστίες φωτιάς και κόρνες

Παραίτηση Τριντό ζητούν οι διαδηλωτές
Παραίτηση Τριντό ζητούν οι διαδηλωτές
Τwitter

Καναδάς: Κοιμούνται στα φορτηγά τους και ζεσταίνονται με φωτιές και φορητές σάουνες. Οι διαδηλωτές από το «κονβόι ελευθερίας» που κατασκήνωσαν στην παγωμένη Οτάβα είναι διατεθειμένοι να μείνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι διαδηλωτές από το «κονβόι ελευθερίας» που έχει στρατοπεδεύσει στην Οτάβα εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, καταγγέλλοντας την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης Τριντό μπορεί να μειώνονται, η αποφασιστικότητά τους ωστόσο παραμένει στα ύψη.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε απο ολόκληρο τον Καναδά στην Οτάβα για να καταγγείλει τους περιορισμούς ενάντια στον κορονοϊό, η διαμαρτυρία τους ωστόσο έγινε κραυγή κατά της καναδικής κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Αρκετοί διαδηλωτές είπαν στο Reuters ότι είχαν χάσει θέσεις εργασίας ή είχαν πρόβλημα να βρουν δουλειά επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί. Άλλοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για την κυβερνητική πολιτική πέρα από τις εντολές των εμβολίων, όπως ο ομοσπονδιακός φόρος άνθρακα και η έλλειψη δυνατότητας οικονομικής στέγασης. Σχεδόν όλοι μιλάνε για την απώλεια της αυτονομίας τους.

Επιμένει το «κονβόι ελευθερίας»Twitter

«Θέλουμε ελευθερία για τα παιδιά μας», είπε ο Jean-Pierre Lapointe, ο οποίος ήρθε από το Κεμπέκ με τα μικρά παιδιά του, έχοντας τοποθετήσει στα καρότσια τους μικρές καναδικές σημαίες. Η κόρη του έχει μια χάρτινη ταμπέλα στο λαιμό της που γράφει: «Το μέλλον μου είναι στα χέρια σας». Είπε ότι θα μείνει στην Οτάβα «μέχρι να πάρουμε πίσω την ελευθερία μας … Θέλω να τελειώσουν όλες οι εντολές».

Τα φορτηγά και άλλα οχήματα στην περιοχή ήταν διακοσμημένα με παραλλαγές της λέξης «ελευθερία» και προτροπές ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων, τα lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μερικοί διαδηλωτές φορούσαν καναδικές σημαίες ως κάπες ή καπέλα του μπέιζμπολ που έγραφαν «Make Canada Great Again», μία παράφραση του συνθήματος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μια καλά οργανωμένη αλυσίδα εφοδιασμού - που περιλαμβάνει μέχρι και φορητές σάουνες, κουζίνες και κάστρα για παιδιά - συντηρεί τους διαδηλωτές. Βασίστηκε εν μέρει σε χρηματοδότηση από υποστηρικτές τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η αστυνομία. Ανοιχτές σκηνές στοιβαγμένες με τρόφιμα και νερό τροφοδοτούσαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους ειρηνικοί.

Η διαμαρτυρία που επικεντρώθηκε γύρω από το καναδικό κοινοβούλιο και την κεντρική τράπεζα, έχει κλείσει τον πυρήνα του κέντρου της πόλης και έχει εκνευρίσει πολλούς κατοίκους της Οτάβα που διαμαρτύρονται για τις κόρνες και το θόρυβο. Δικαστήριο εξέδωσε διαταγή κατά της χρήσης κόρνας τη Δευτέρα, αλλά η αστυνομία δεν κατάφερε να μετακινήσει τους διαδηλωτές που ζητούν πλέον την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Στο ένα τέταρτο περίπου των φορτηγών υπάρχουν παιδιά, είπε ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Στιβ Μπελ. Επικαλούμενες ανησυχία για την ευημερία τους σε σχέση με το κρύο, τον θόρυβο, τους κινδύνους του μονοξειδίου του άνθρακα και την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, οι Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές παιδικής μέριμνας.

«Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο που επιδιώκουμε να κάνουμε οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας επιβολής γύρω από αυτό», είπε. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 23 συλλήψεις και έχει εγκαινιάσει 79 ποινικές έρευνες από την Τρίτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Διαδηλώσεις με άρωμα Καναδά- Το «κονβόι ελευθερίας» γίνεται παγκόσμιο κίνημα

Καναδάς: Νίκη για το «κονβόι ελευθερίας» - Κάποιες επαρχίες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα