ΚΟΣΜΟΣ

Tα «κονβόι της ελευθερίας» τρομάζουν τις κυβερνήσεις απο Γαλλία μέχρι Καναδά

Aυξάνονται τα «κονβόι ελευθερίας» στον κόσμο
Aυξάνονται τα «κονβόι ελευθερίας» στον κόσμο
Facebook

Οι αρχές σε Γαλλία και Καναδά σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τα μέτρα κατά της Covid-19. Τα «κονβόι της ελευθερίας» ξεφυτρώνουν σε όλο τον κόσμο και μετατρέπονται σε μαζικές διαμαρτυρίες κατά των κυβερνήσεων

Τα «κονβόι της ελευθερίας», που αντλούν έμπνευση από τις κινητοποιήσεις στον Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της covid-19 και τα οποία σκόπευαν «να αποκλείσουν την πρωτεύουσα» της Γαλλίας από αύριο, θα απαγορευθούν στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα (10/2) η αστυνομία.

«Θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δυνάμεις (…) για να εμποδίσουν τον αποκλεισμό των οδικών αξόνων, να προειδοποιούν και να συλλαμβάνουν όσους παραβιάζουν αυτή την απαγόρευση» επεσήμανε η αστυνομία του Παρισιού σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη, σε έναν χώρο στάθμευσης στη Νίκαια, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν καναδικές σημαίες, σε μια αναφορά στους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για την αντιμετώπιση της covid-19, τους οποίους έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Χιλιάδες πολέμιοι του εμβολιαστικού πάσου ανακοίνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θέλουν να «ταξιδέψουν στο Παρίσι» το Σάββατο στο πλαίσιο των «κονβόι της ελευθερίας» που έχουν ως πρότυπο τους Καναδούς οδηγούς φορτηγών που έχουν αποκλείσει εδώ και ημέρες το κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Οτάβα.

Σε κάθε μία από τις ομάδες στο Facebook και το Telegram, με την ονομασία «Convoy France officiel», είχαν δηλώσει ήδη το παρών περίπου 23.000 μέλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι θέλουν να οργανώσουν μια εθνική δράση για τον «σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων»

Πολλά κονβόι αναχώρησαν ήδη από χθες, Τετάρτη, από τη Νίκαια, την Μπαγιόν και το Περπινιάν. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να συγκεντρωθούν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να έχουν προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης. Στη συνέχεια σχεδιάζουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες για μια «ευρωπαϊκή συγκέντρωση» τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία του Παρισιού υπενθύμισε ότι η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας τιμωρείται με ποινή έως και δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 4.500 ευρώ. «Ο διοργανωτής μιας διαδήλωσης που έχει απαγορευθεί μπορεί να τιμωρηθεί με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ, ενώ στους συμμετέχοντες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ», πρόσθεσε η αστυνομία.

Τριντό: Απαράδεκτες οι διαδηλώσεις

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις διαδηλώσεις των φορτηγατζήδων σε όλη τη χώρα. Μιλώντας στο κοινοβούλιο στην Οτάβα, υπερασπίστηκε τους περιορισμούς της Covid-19 που ώθησαν τους φορτηγατζήδες να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα του έθνους.

Η αστυνομία της Οτάβα εν τω μεταξύ προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να συλληφθούν και μια καταδίκη μπορεί να τους κοστίσει τη δουλειά τους. Οι διαδηλώσεις στην Οτάβα και σε δύο συνοριακά περάσματα Καναδά-ΗΠΑ συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες.

«Τα μπλοκαρίσματα, οι παράνομες διαδηλώσεις είναι απαράδεκτες και επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές», είπε ο Τριντό. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οδηγηθούν στο τέλος». Και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές «προσπαθούν να αποκλείσουν την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας». «Πρέπει να σταματήσουν».c

Οι διαδηλωτές στον ΚαναδάFacebook

Ο Τριντό επέστρεψε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα μετά από απομόνωση που κράτησε μια εβδομάδα μετά τη διάγνωσή του με κορονοϊό. Από τη Δευτέρα, οι οδηγοί έχουν μπλοκάρει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο σε μια συνοριακή διάβαση απο την οποία περνάει περίπου το ένα τέταρτο των αγαθών που μετακινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην περιοχή λένε ότι αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή και τις ώρες βάρδιας λόγω των ελλείψεων σε ανταλλακτικά που προκαλούνται από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό. Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις και να αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα οχήματα.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, η Toyota, διέκοψε την παραγωγή σε τρία εργοστάσια στο Οντάριο, λέγοντας ότι δεν θα παραχθούν άλλα οχήματα στην εγκατάσταση αυτή την εβδομάδα. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε να τερματιστούν οι διαδηλώσεις λέγοντας ότι κινδυνεύουν να βλάψουν την αυτοκινητοβιομηχανία και τις αμερικανικές αγροτικές εξαγωγές.

Η αστυνομία της Οτάβα προειδοποίησε ότι «όποιος αποκλείει δρόμους ή βοηθά άλλους στο αποκλεισμό των δρόμων μπορεί να διαπράττει ποινικό αδίκημα». Πρόσθεσαν ότι μια ποινική καταδίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσχεση των οχημάτων τους και σε αδυναμία εισόδου στις ΗΠΑ. Η αστυνομία αύξησε επίσης τις ποινές για θόρυβο, κόρνες και άλλες παραβάσεις στην πόλη σε 790 δολάρια ανά παράβαση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Διαδηλώσεις με άρωμα Καναδά- Το «κονβόι ελευθερίας» γίνεται παγκόσμιο κίνημα