ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η Eυρώπη αποχαιρετάει τα αυστηρά μέτρα - Ποιες χώρες αναπνέουν «αέρα ελευθερίας»

H Eυρώπη χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα
H Eυρώπη χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός: H Eυρώπη χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, καθώς οι ειδικοί εκφράζουν αισιοδοξία με φόντο την πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη, χαλαρώνουν τους κανόνες για τον περιορισμό του κορονοϊού, τονίζουν ωστόσο οτι θα εξετάζουν διαρκώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειαστεί θα αλλάξουν ρότα. Σταδιακά ωστόσο, με επίκεντρο τις σκανδιναβικές χώρες, οι πολίτες επιστρέφουν στην κανονικότητα και υπό προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Η Γαλλία χαλαρώνει τους όρους για τη χρήση μάσκας

Η Γαλλία καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου απαιτείται εμβολιαστικό πάσο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές για τα δημόσια μέσα μεταφοράς και για τους κλειστούς χώρους όπου δεν απαιτείται το εμβολιαστικό πάσο.

H Ευρώπη «χαλαρώνει»Α.Ρ



Ο νέος κανονισμός, που τίθεται σε ισχύ από τις 28 Φεβρουαρίου, συμβαδίζει με μια σύσταση του συμβουλίου υγείας και ακολουθεί την μείωση του ρυθμού μόλυνσης που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Τέλος τα υγειονομικά πάσα στην Τσεχία

Η Τσεχία προχώρησε επίσης σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν υγειονομικά πάσα για να έχουν πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα άρει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα μέσα στο μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Η πλειονότητα των περιορισμών για τον κορονοϊό θα έχουν λήξει έως την 1η Μαρτίου, δήλωσε.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, έως και 5.000 θεατές θα επιτρέπεται να παρακολουθούν συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και άλλες εκδηλώσεις όπου θα κάθονται οι επισκέπτες, από 1.000 που είναι σήμερα το όριο. Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη καταργήσει τα υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τους χώρους εργασίας Η χώρα των 10,5 εκατομμυρίων έχει πάνω από 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους και σχεδόν 3,9 εκατομμύρια έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.

Σε «νέα φάση» εισέρχεται η Σουηδία

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η Σουηδία ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 από την Τετάρτη (9/2), καθώς η πανδημία εισέρχεται σε «νέα φάση» με την κυριαρχία της μεταδοτικής, αλλά φαινομενικά λιγότερο σοβαρής παραλλαγής «Όμικρον».

Τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα κλείνουν πλέον απο τις 23:00 και οι κανόνες για τις συγκεντρώσεις θα χαλαρώσουν. Επίσης, καταργούνται οι απαιτήσεις για τα δελτία εμβολιασμού που απαιτούνται για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, όπως και η σύσταση για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε περιόδους με κίνηση.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα φάση… η γνώση έχει βελτιωθεί… αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια», είπε η πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Άντερσον. Παράλληλα η χώρα σταματά τη διάθεση δωρεάν τεστ κορονοϊού στους πολίτες, κηρύσσοντας με έμμεσο τρόπο το τέλος της πανδημίας.

Παρόλο που η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει έξαρση στις λοιμώξεις, δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των νοσηλειών για σοβαρές μορφές της νόσου σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός είναι ευρέως εμβολιασμένος. Περισσότερο από το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου μέχρι σήμερα και λίγο λιγότερο από το 50% έχει κάνει τρεις δόσεις.

H κυβέρνηση «θα συνεχίσει να επαγρυπνεί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν. Η επιστροφή στο χώρο εργασίας θα είναι σταδιακή, όπως και η πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία στα μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η σύσταση για παραμονή στο σπίτι για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού παραμένει σε ισχύ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνολικά 16.028 επιβεβαιωμένους θανάτους από τον κορονοϊό στη Σουηδία, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα σε ευθυγράμμιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – αλλά σημαντικά υψηλότερο από τους Νορβηγούς, Φινλανδούς και Δανούς γείτονές της.

«Τέλος» σε μάσκες και πιστοποιητικά στη Δανία

Την περασμένη εβδομάδα, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αποφάσισε να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, όπως πιστοποιητικά ανοσίας και μάσκες στους εσωτερικούς χώρους.

Η απόφαση στηρίχθηκε επίσης στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον. Ακολούθησε γρήγορα η Νορβηγία, όπου ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε είπε ότι η κοινωνίαπρέπει να «ζήσει» με τον ιό.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, η πλήρης άρση στη Βρετανία είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, όμως η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε ότι οι πολίτες είναι ασφαλείς, ακόμη και αν η χαλάρωση γίνει ένα μήνα νωρίτερα.

«Εκτίμησή μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τους τελευταίους εσωτερικούς περιορισμούς που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση εάν βρεθεί κανείς θετικός, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα λίγα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ στη χώρα περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δομές υγείας και επιτρέπουν προαιρετικά σε καταστήματα και επιχειρήσεις να ζητούν από πελάτες υγειονομικό πιστοποιητικό Covid.

Σε ρυθμό χαλάρωσης Ισπανία και Ιταλία

Στο ρυθμό της σταδιακής χαλάρωσης Ισπανία και Ιταλία καταργούν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του πιστοποιητικού ανοσίας από τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα διαχωρίζονται σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους και θα μπορούν όλοι να πηγαίνουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε ότι στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα μπορέσουμε να άρουμε το πάσο εμβολιασμού», λόγω της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης , δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Ολα θα πάνε καλά;» γράφει το πανό στην ΙσπανίαΑ.Ρ

Η Ισπανία καταργεί επίσης τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από τον COVID-19 πέφτουν και τα νοσοκομεία αναφέρουν χαμηλότερες εισαγωγές.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Ολλανδία και Βέλγιο έχουν επίσης ξεκινήσει την άρση των μέτρων για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, με άνοιγμα των καφέ και μπαρ σε πρώτη φάση. Ωστόσο, η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν επιτρέπει ακόμη στις δύο χώρες να κάνουν μεγαλύτερα βήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Η «μοναδική ευκαιρία» της Ευρώπης να τελειώνει με την πανδημία του κορονοϊού