ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Κρίσιμο 48ωρο για την ένοπλη σύρραξη – Ο ρόλος του Σολτς και οι φόβοι

Κρίση στην Ουκρανία: Κρίσιμο 48ωρο για την ένοπλη σύρραξη – Ο ρόλος του Σολτς και οι φόβοι
Κρίση στην Ουκρανία: Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας
AP

Κρίση στην Ουκρανία: Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση της Ουκρανίας με τις διπλωματικές προσπάθειες να συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη με τις επαφές που θα έχει στο Κίεβο και τη Μόσχα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία συνεχίζει να εξοπλίζεται παραλαμβάνοντας πολεμικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες και η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις – κάποιοι μιλούν για πρόβα πολέμου – με τη Λευκορωσία με τις πληροφορίες να μιλούν για 130.000 ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι μια τυχόν επίθεση της Ρωσίας «θα προκαλούσε σκληρές κυρώσεις που έχουμε σχεδιάσει με προσοχή και τις οποίες θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή».

«Τα ταξίδια αυτά αφορούν το πώς θα βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Χρονικά ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί πρώτα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τους τρόπους σταθεροποίησής της ουκρανικής οικονομίας από τους φόβους που προκαλεί το ενδεχόμενο άμεσης ρωσικής εισβολής.

Την Τρίτη ο Όλαφ Σολτς θα βρεθεί στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει το οικονομικό κόστος που θα έχει για τη ρωσική οικονομία μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι αυτό θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την εκδήλωση μιας τέτοιας κίνησης.

Στο διπλωματικό παιχνίδι θα εμπλακεί τις επόμενες ώρες και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος θα έχει επαφές με ηγέτες ανά τον κόσμο για να απομακρύνει τη Ρωσία «από το χείλος του πολέμου» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βρετανικές εφημερίδες.

Αν και από αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το ταξίδι Σολτς περιγράφεται ως η τελευταία ελπίδα πριν την ένοπλη σύρραξη – δεδομένων και των αμερικανικών αναλύσεων για το ενδεχόμενο η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη – κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία δεν πιστεύουν ότι αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» για να αποτραπεί ένας πόλεμος μολονότι παραδέχονται ότι «η συνολική εικόνα είναι ανησυχητική» στα ουκρανικά σύνορα.

Σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει σίγουρα και ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 τον οποίο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει συμπεριλάβει στο πακέτο των κυρώσεων την ώρα που η Γερμανία δεν έχει εκστομίσει ρητά δια του Όλαφ Σολτς.

Εξοπλίζεται η Ουκρανία

Η Ουκρανία παρέλαβε την Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση: απέκτησε ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιπτώσεις στην ενέργεια από μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η κλιμάκωση στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Προειδοποίηση του Γερμανού Αντικαγκελάριου: Ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη