ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι επιπτώσεις στην ενέργεια από μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Φυσικό αέριο
Ποιες θα είναι οι αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν διαταραχθεί η τροφοδοσία της με ρωσικό φυσικό αέριο
AP

Διπλωματικό όπλο για τη Ρωσία οι αγωγοί φυσικού αερίου

Με τεταμένη προσοχή παρακολουθούν τις διπλωματικές εξελίξεις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς υπάρχει το ερώτημα, ποιες θα είναι οι αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν διαταραχθεί η τροφοδοσία της με ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα επίσημα στοιχεία περιγράφουν πολύ κατατοπιστικά την κατάσταση:

Το 2015 η Ευρώπη παρήγαγε μόνη της το 24% του φυσικού αερίου που κατανάλωνε. Επτά χρόνια αργότερα, λόγω της γήρανσης των κοιτασμάτων της παράγει μόλις το 9%.

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προμηθεύει την Γηραιά Ήπειρο από 175-205 κυβικά μέτρα ανά έτος μέσω αγωγών.

Η εξάρτηση από τη Μόσχα είναι 40% και από τη Νορβηγία 20%, ενώ από τις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 8% στο 18%. Η παραγωγική ικανότητα της Gazprom είναι τετραπλάσια από όλους τους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ που εξάγουν LNG.

Η Ρωσία βέβαια δεν έχει συμφέρον να κλείσει τη στρόφιγγα καθώς υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία και η Λιθουανία που είναι εξαρτημένα κατά 100% από το Ρωσικό φυσικό αέριο ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι εξαρτημένες από 40-80%.

Στη χώρα μας εισάγουμε από τη Ρωσία το 45% των αναγκών μας και το υπόλοιπο από τη Βόρεια Αφρική.

Σε ότι αφορά τις ρωσό-ουκρανικές σχέσεις στον τομέα της ενέργεια η πολιτική της έχει επηρεάσει καταλυτικά Η Μόσχα σταδιακά έχει μειώσει τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Άλλωστε η κατασκευή νέων αγωγών της έδωσε ένα ένα επιπλέον καλό γεωπολιτικό χαρτί. Έχουμε και λέμε: Αγωγός Blue Stream και αγωγός Turk Stream προς την Τουρκία. Αγωγός Yamal προς την Πολωνία. Αγωγός Nord Stream I προς τη Γερμανία και εκκρεμεί ο Nord Stream II.

Η Ευρώπη θα δοκιμαστεί σκληρά από μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διότι εκτός ότι θα υπερδιπλασιαστούν οι τιμές στο φυσικό αέριο, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν ζημιά οι εγκαταστάσεις των αγωγών. Είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.