ΚΟΣΜΟΣ

H ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου, οι εκτιμήσεις για 100 δολάρια και η ουκρανική κρίση

H ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου, οι εκτιμήσεις για 100 δολάρια και η ουκρανική κρίση
H ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου, οι εκτιμήσεις για 100 δολάρια και η ουκρανική κρίση
AP

Στην εκτίμηση ότι το πετρέλαιο εντός του έτους θα φτάσει στα 100 δολ. έχει προχωρήσει η Morgan Stanley

Το ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου συνεχίζεται εν μέσω ανησυχιών πως μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία ενδεχομένως να οδηγούσε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κάτι που θα προκαλούσε διαταραχή στις εξαγωγές από τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, σε μία αγορά που ήδη κλυδωνίζεται.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτοξεύτηκαν σε υψηλά 7 ετών, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι και πλέον είναι πολύ πιθανό να φτάσουν τα 100 δολάρια.
Η αγορά είναι πολύ νευρική καθώς αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι «η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε ο Άντι Λίποου, της Lipow Oil Associates.

«Μια τιμή στα 100 δολάρια για το πετρέλαιο είναι πλέον ορατή», δήλωσε ο Χάουι Λι , οικονομολόγος στην Oversea Chinese Banking Corp., προειδοποιώντας ότι μια καθολική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να στείλει το αργό ακόμα και πάνω από τα εκατό δολάρια.

Στην εκτίμηση ότι το πετρέλαιο εντός του έτους θα φτάσει στα 100 δολ. έχει προχωρήσει η Morgan Stanley. Όπως εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τα αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε το 2021.

Και η JP Morgan θεωρεί πως οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι με τη διεύρυνση του ασφάλιστρου κινδύνου πλεονάζουσας χωρητικότητας.

Από την πλευρά τα η Goldman Sachs προβλέπει τις τιμές του αργού Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, 95 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος. Ο Τζεφ Κάρι, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, τόνισε ότι καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι δεν έχει δει ποτέ κάτι παρόμοιο με την τρέχουσα κατάσταση στην 30χρονη καριέρα του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Διάλογος με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Αναπόφευκτος ο πόλεμος στην «αυλή» της Ευρώπης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία