ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διάλογος με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Αναπόφευκτος ο πόλεμος στην «αυλή» της Ευρώπης

Ουκρανία - Ρωσία
Οι δυο μεγάλοι ρυθμιστές των εξελίξεων, ΗΠΑ και Ρωσία, μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγηθεί σε κάποιο διπλωματικό διέξοδο
AP

Σκληρό διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία - Θέμα χρόνου ο πόλεμος στην αυλή της Ευρώπης με την διεθνή κοινόητα να μετρά αντίστροφα για την αρχή ενός καταστροφικού πολέμου σε όλα τα επίπεδα

«Τύμπανα» πολέμου ηχούν πάνω από την Ευρώπη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να φαίνεται πως είναι πλέον αναπόφευκτη. Την ώρα που η «σκακιέρα» του πολέμου έχει στηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και με τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται σε θέση μάχης στα ρωσό-ουκρανικά σύνορα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διπλωματικό θρίλερ προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να ανατραπεί ένας καταστροφικός, όπως όλοι προειδοποιούν, πόλεμος στην «αυλή» της Ευρώπης.

Οι δυο μεγάλοι ρυθμιστές των εξελίξεων, ΗΠΑ και Ρωσία, μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγηθεί σε κάποιο διπλωματικό διέξοδο, παρά τις συνεχείς συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τηλεφώνημα ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, κάθε άλλα παρά ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης δημιούργησε, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μην κάνει βήμα πίσω στα αιτήματα της Μόσχας, αλλά αντιθέτως να προειδοποιεί, για σοβαρό κόστος και αποφασιστική απάντηση των συμμάχων σε μια ενδεχόμενη εχθροπραξία.

Παιχνίδι εντυπώσεων και «κρυφτό» πριν από το χτύπημα

Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις προειδοποιούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την Ουκρανία και οι πρεσβείες όλων των χωρών αδειάζουν στο Κίεβο, η Ρωσία αρνείται ότι έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα -διαψεύδοντας μέχρι και τις δορυφορικές εικόνες-, ενώ αποκλείει την πιθανότητα πολέμου κάνοντας μάλιστα λόγο για προπαγάνδα της Δύσης και των ΜΜΕ.

Ως άριστος γνώστης του διπλωματικού παιχνιδιού και προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις παίζοντας με τα «νεύρα» των συμμάχων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε ανοικτό παράθυρο διαλόγου, μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση. Μια τακτική που ίσως να αποσκοπεί να πιάσει στον «ύπνο» την Δύση μέχρι την ημερομηνία εισβολής που όπως έχει διαρρεύσει θα πραγματοποιηθεί μετά τις 16 Φεβρουαρίου.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Αμετακίνητος ο Μπάιντεν - Αναστάτωση τους Ευρωπαίους

Ο Τζό Μπάιντεν πάντως τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ουάσινγκτον επιμένει μαζί με τους συμμάχους της να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο υπογράμμισε είναι προετοιμασμένη για οποιδήποτε άλλο σενάριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Η διάρκεια του κρίσιμου τηλεφωνήματος διήρκησε 90 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα. Πηγές από το Παρίσι πάντως, τονίζουν ότι δεν υπήρξε υπόνοια ότι ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική της «διπλωματίας και της αποτροπής» απέναντι στην Μόσχα. Ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την χώρα του: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας Κίεβο τις προσεχείς ημέρες θα ήταν μία σημαντική κίνηση και θα συνέβαλλε στην σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης επείγουσα συνάντηση με την Ρωσία, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τους κανόνες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μη κοινοποιώντας πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Την ίδια ώρα που το αμερικανο-γαλλικό πρέσινγκ στον Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα από την Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» στην σύγκρουση περί την Ουκρανία, πριν επισκεφθεί το Κίεβο και στην συνέχεια την ρωσική πρωτεύουσα την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται στο αποκορύφωμα.

«Περιμένουμε από την Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Ολαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Με τα ραντεβού του στο Κίεβο και το Κρεμλίνο, ο Ολαφ Σολτς ακολουθεί τα βήματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μίας διπλωματικής λύσης.

Δεχόμενη κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά συγκαταβατική απέναντι στην Μόσχα λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, η Γερμανία ανέβασε χθες τους τόνους. «Βρισκόμαστε εν μέσω κινδύνου στρατιωτικής σύρραξης, ενός πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, και η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η κατάσταση είναι πλέον «κρίσιμη, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

«Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς»: «υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», είπε.

Δεν «αποδίδουν» οι συνομιλίες ΗΠΑ Ρωσίας - Έτοιμη να λάβει δράση η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.

Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.

Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί εθνικιστές πρόκειται να σφαγιάσουν Ρώσους στα ανατολικά της χώρας, κάτι που οι παρατηρητές φοβούνται ότι μπορεί να είναι το τελευταίο βήμα για να δικαιολογηθεί μία πιθανή εισβολή, γράφει η Daily Mail.

Ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, ένας εξέχων κρατικός προπαγανδιστής γνωστός συχνά ως «φερέφωνο του Πούτιν», χρησιμοποίησε την κυριακάτικη ειδησεογραφική του εκπομπή για να διακινήσει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία «βασάνισε και σκότωσε άγρια» χιλιάδες αμάχους στην περιοχή του Ντονμπάς. Σε ένα τμήμα με τίτλο «ετοιμάζονται να σκοτώσουν», παρουσίασε επίσης μια συνέντευξη με έναν αυτονομιστή μαχητή στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές απείλησαν «να σας σκοτώσουν και να σας σφάξουν όλους και να κρεμάσουν τα παιδιά σας στα καλώδια».

Η τακτική αντικατοπτρίζει τη ρωσική προπαγάνδα που διαδόθηκε πριν από την τελευταία εισβολή στην Ουκρανία, το 2014, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική δράση με βάση την «προστασία» των Ρώσων που ζουν στη χώρα. Τώρα πιστεύεται ότι υπάρχουν 148.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα - με την υποστήριξη χιλιάδων αρμάτων μάχης και πυροβολικού - με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί ότι μια εισβολή μπορεί να γίνει ακόμη και την Τετάρτη (16/2)

Ο Τζειμς Χίπι, γραμματέας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι ήταν «εδώ και 70 χρόνια» και ότι οι βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία «μέσα σε λίγα λεπτά» από οποιαδήποτε διαταγή επίθεσης.

Η Ρωσία στηρίζεται σε αυτές τις προειδοποιήσεις για να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη σύμμαχό τους Βρετανία ότι εκδίδουν τη δική τους προπαγάνδα με στόχο την «παράνομη υποκίνηση πολέμου στην Ουκρανία». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι μία καθαρή πολεμική προπαγάνδα. «Η επιθετική ρητορική παρέχει κάλυψη για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών εκεί, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και τη δημιουργία επιθετικής υποδομής συνδυασμένων όπλων από τα δυτικά κράτη».

«Αυτό που κάνουν τώρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι η κλασική πολεμική προπαγάνδα». Τέτοιες δραστηριότητες απαγορεύτηκαν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1966, είπε.

Το Σύμφωνο εγκρίθηκε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου με στόχο «όχι μόνο να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά να οδηγήσει την ανθρωπότητα μακριά από την άβυσσο προς την οποία την ώθησε η στρατιωτική ρητορική των χωρών του ΝΑΤΟ εκείνα τα χρόνια», είπε.

«Η Σοβιετική Ένωση (και αργότερα η Ρωσία) και δεκάδες άλλα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο, κατανοώντας τον ακραίο κίνδυνο που μπορεί να συνιστά η πολεμική προπαγάνδα, απορρίπτουν οικειοθελώς αυτήν την απειλητική πρακτική. Αλλά ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Λονδίνο στερούνται της ευκαιρίας, να διοργανώσουν έναν αγώνα με άχυρα…συντηρούν αυτή τη διαχειριζόμενη υστερία μέσω των μέσων ενημέρωσης του CNN και του Bloomberg και των βρετανικών ταμπλόιντ, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη στις χώρες τους».

Η Ρωσία αρνείται επανειλημμένα ότι έχει σχέδια για επίθεση, αλλά συνεχίζει να μετακινεί πρόσθετο στρατιωτικό υλικό σε συνοριακές ζώνες και συμβαδίζει με τις στρατιωτικές ασκήσεις που μοιάζουν να στοχεύουν στον εκφοβισμό του γείτονά της.

Την Κυριακή, νέες δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι ο Πούτιν μετέφερε επιθετικά ελικόπτερα στα σύνορα - ένα σημαντικό βήμα καθώς η εναέρια ισχύς ήταν μια από τις τελευταίες δυνατότητες που έλειπε από τις δυνάμεις του σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εισβολή.

Ο ρωσικός στρατός δημοσίευσε επίσης νέες εικόνες και βίντεο από ασκήσεις αρμάτων μάχης που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Λένινγκραντ, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα. Στρατιωτικός εξοπλισμός καταγράφηκε επίσης εν κινήσει στις περιοχές Kursk, Belgorod και Voronezh καθώς και στο Liptsek και το Saratov σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: «Παράθυρο» διαλόγου από τη Ρωσία μέσω Λαβρόφ - Κάλεσμα Τζόνσον στον Πούτιν