ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία ενισχύει τα στρατεύματά της στη Λιθουανία

Η Νορβηγία ενισχύει τα στρατεύματά της στη Λιθουανία
Αποστολή «50-60 επιπλέον στρατιωτών» από τη Νορβηγία στη Λιθουανία
AP Photo

Νορβηγοί αξιωματούχοι ανησυχούν εδώ και καιρό ότι η σύγκρουσή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας ενδέχεται να επεκταθεί στην Αρκτική

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή «50-60 επιπλέον στρατιωτών» στη Λιθουανία, αυξάνοντας τη συμβολή της στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή εν μέσω όξυνσης της έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενισχυμένη παρουσία της Συμμαχίας και στην ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής για να δείξουμε αλληλεγγύη με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Οντ Ρότζερ Ένοκσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι στρατιώτες αυτοί αναπτύσσονται στη Λιθουανία αρχικά για περίοδο τριών μηνών, που μπορεί να ανανεωθεί, και προστίθενται στους 140 Νορβηγούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Και άλλες χώρες της Συμμαχίας έχουν στείλει ενισχύσεις.

«Ίσως να επίκειται μια ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκεν Χούιφελντ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε ευγνώμονες στη Νορβηγία για τη σημαντική της συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Από την πλευρά του ο Ένοκσεν δήλωσε ότι, αν και η Νορβηγία ανησυχεί για την ένταση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, δεν βλέπει ενδείξεις ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα επεκταθεί στην Αρκτική, όπου η χώρα συνορεύει με τη Ρωσία.

Νορβηγοί αξιωματούχοι ανησυχούν εδώ και καιρό ότι η σύγκρουσή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας ενδέχεται να επεκταθεί στην Αρκτική, όπου τόσο το Όσλο όσο και η Μόσχα έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους παρουσία τα τελευταία χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι το συμφέρον της Ρωσίας είναι να απομονώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία (εφόσον ξεσπάσει) και δεν βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης στον βορρά ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί εκεί», επεσήμανε ο Ένοκσεν σε συνέντευξή του.

Τον επόμενο μήνα περίπου 35.000 στρατιώτες από 28 χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, πρόκειται να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στη Νορβηγία, τα οποία έχουν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, για να ασκηθούν στην άμυνα σε συνθήκες κρύου.

Σε αυτά τα γυμνάσια έχουν προσκληθεί Ρώσοι παρατηρητές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα παραστούν.

Η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες ναυτικές ασκήσεις στη βόρεια Αρκτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιθουανία: Στρατεύματα από τη Γερμανία έφτασαν για ενισχύσεις - Οξύνεται η ένταση για την Ουκρανία

Ουκρανία: Ο Σολτς ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία

Ουκρανία: Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει κι άλλα στρατεύματα στη Λιθουανία