ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στη Γουινέα – Μπισάου

Πραξικόπημα στη Γουινέα – Μπισάου

Τα κυβερνητικά γραφεία καθώς και τους κυριότερες οδικές αρτηρίες πήραν υπό τον έλεγχό τους στρατεύματα στην πρωτεύουσα Μπισάου, στη Γουινέα-Μπισάου.

Οι πραξικοπηματίες νωρίτερα είχαν επιτεθεί στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, σε μια ενέργεια με στόχο να αποτρέψουν την εκλογή του στην προεδρία της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Αιθίοπας διπλωμάτης Ταγέ-Μπρουκ Ζεριχούν, είπε πως ο στρατός συνέλαβε τον πρωθυπουργό και τον εκτελούντα χρέη προέδρου, προσθέτοντας ότι το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα και κάλεσε η εξουσία να παραδοθεί εκ νέου σε μια πολιτική ηγεσία . Τα κράτη μέλη του ΣΑ ανέφεραν ότι "καταδικάζουν έντονα της δια της βίας κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Γουινέας-Μπισάου από ορισμένα στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων ".

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το πραξικόπημα, καλώντας να υπάρξει "άμεση αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης" στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Στη Γουινέα-Μπισάου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο διαμετακομιδής ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, βρισκόταν σε εξέλιξη οι προεδρικές εκλογές για την αντικατάσταση του Μαλάμ Μπακάι Σανιά, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο.