ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα μηδεν στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση, συνεχείς εκρήξεις και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Ώρα μηδέν στην Ουκρανία
Ώρα μηδέν στην Ουκρανία
ΑΡ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το ρωσο-ουκρανικό θρίλερ με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία που εκκενώνονται. Ο πλανήτης κρατάει την αναπνοή του, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται βέβαιος οτι η Μόσχα μέσα στις επόμενες ημέρες θα στοχοποιήσει το Κίεβο.

Σε γενική επιστράτευση καλεί ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών προς τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της περιοχής, Ντένις Πουσίλιν απαγόρευσε σε όλους τους άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Νοσοκομεία εκστρατείας έχουν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και τράπεζες αίματος έχουν επίσης εισαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο μέτωπο του «πολέμου της πληροφορίας», ένας φάκελος φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εμφανίστηκε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μια απόπειρα ουκρανικής επίθεσης σε τανκς με χλώριο στο Ντονμπάς.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων ωρών είναι η επιχείρηση εκκένωσης στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ που δημιουργεί μια ξαφνική προσφυγική κρίση στο γειτονικό Ροστόφ της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και ο κυβερνήτης του Ροστόφ ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκαν για αυτή την κίνηση.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ ο «πόλεμος νεύρων» ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία με εκατέρωθεν απειλές, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός και οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανταλλάσσουν πυρά στην εύφλεκτη περιοχή. Η Δύση ειναι πεπεισμένη οτι η εισβολή είναι θέμα ημερών, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις αιτιάσεις και κατηγορεί τις ΗΠΑ για πολεμοκαπηλία.

Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 40% έως το 50% των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην περιοχή των ουκρανικών συνόρων βρίσκονται πλέον σε «θέσεις επίθεσης». Ο αριθμός των ρωσικών μονάδων εδάφους στην περιοχή - γνωστές ως τακτικές ομάδες τάγματος - έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ 120 και 125, σε σύγκριση με 83 πριν από δύο εβδομάδες.

Αν και η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να δείξει ότι αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων έχει ενισχυθεί περαιτέρω. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι 100.000 στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή στα τέλη Ιανουαρίου - αλλά τώρα, αυτό μπορεί να έχει αυξηθεί σε 150.000 στρατιώτες.

«Στόχος μία πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων»

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε ότι θα στοχοποιήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων».

Η Maxar Technologies -η οποία παρακολουθεί τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες- δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν ότι πρόσθετα αεροσκάφη επίθεσης εδάφους, μονάδες αεράμυνας και εξοπλισμός drone έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα.

Στους Ουκρανούς πολίτες ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τις αποσχισθείσες περιοχές με λεωφορεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα λένε στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας με λεωφορεία - μια κίνηση που η Δύση φοβάται ότι αποτελεί πρόσχημα για επίθεση.

Προειδοποιητικές σειρήνες χτύπησαν στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ την Παρασκευή, αφού οι ηγέτες των ανταρτών ανακοίνωσαν την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Ρωσία. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία εκτείνονταν για μίλια από το Ντόνετσκ μέχρι το συνοριακό σημείο ελέγχου στη Ρωσία.

Ρωσία: Ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους

Μέσα στην ημέρα (19/2) ο Πούτιν μαζί με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναμένεται να επιβλέψει προσωπικά άσκηση με πυραυλικά συστήματα τα οποία έχουν την ικανότητα να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές.

Ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιεύματα ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του «σκέφτεται εξ αποστάσεως να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι επικεντρωμένος στην προσπάθεια να πείσει τον κόσμο ότι έχει την ικανότητα να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη με έναν τρόπο».

Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούν επίσης ασκήσεις στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, και αυτές οι ασκήσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν αύριο (20/2) με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στη Ρωσία αργότερα.

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναμένεται να προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό κόστος εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία στη σημερινή ομιλία της στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σάββατο, αναφέρει το Associated Press.

Η αντιπρόεδρος θα υποστηρίξει ότι η Δύση έχει «δύναμη μέσω της ενότητας» και ότι μια εισβολή πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αποτύπωμα του ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απο την πλευρά του θα πει σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News ότι «υπάρχει ακόμη ευκαιρία να αποφευχθεί η περιττή αιματοχυσία». Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Τζόνσον είπε: «Θα απαιτηθεί μια συντριπτική επίδειξη δυτικής αλληλεγγύης πέρα ​​από οτιδήποτε έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία.

«Οι σύμμαχοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή για να τονίσουν στον πρόεδρο Πούτιν το υψηλό τίμημα που θα πληρώσει για οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η διπλωματία μπορεί ακόμα να επικρατήσει» Υποσχέθηκε ότι οι δυτικοί ηγέτες θα «διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν έναν σοβαρό λάθος υπολογισμό που θα καταστρέψει την Ουκρανία, τη Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι «μεταφέρει προσωρινά» τους διπλωμάτες του από το Κίεβο και τους μετεγκαθιστά στο Λβιβ - μια πόλη στα δυτικά της Ουκρανίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, «συγκλίνουν» σε ένα τελικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει τη διπλωματία, αλλά ότι επίσης προετοιμάζεται να επιβάλει γρήγορο, συντονισμένο οικονομικό κόστος στη Ρωσία εάν εισβάλει στη γείτονά της.

Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι οποιαδήποτε ρωσική ενέργεια πριν από αυτό θα αποδείκνυε ότι η Ρωσία «κλείνει την πόρτα στη διπλωματία».

Η Ρωσία την ίδια ώρα «απορρίπτει κατηγορηματικά» την καταγγελία των ΗΠΑ ότι βρισκόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ψηφιακών υποδομών ουκρανικών τραπεζών και υπουργείων Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, οι ισχυρισμοί της Αν Νούιμπεργκερ –της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιας για τις ψηφιακές και νεοφυείς τεχνολογίες – σχετικά με την ανάμιξη της Ρωσίας στις επιθέσεις αυτές είναι «ανυπόστατες».

Η πρεσβεία μίλησε για «κατάφωρα αντιρωσική» τοποθέτηση. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δηλώνουμε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα αυτά, ούτε ενεπλάκη ποτέ σε ‘κακόβουλες’ επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο», τονίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

Η κυρία Νούιμπεργκερ είπε χθες Παρασκευή ότι πίσω από τις επιθέσεις DDoS οι οποίες προκάλεσαν τη διακοπή για μερικές ώρες των διαδικτυακών υπηρεσιών ουκρανικών τραπεζών και υπουργείων βρισκόταν η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Οι μετασοβιετικές ωδίνες της Ρωσο-ουκρανικής αντιπαράθεσης και οι Έλληνες ομογενείς