ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης μετά από βομβαρδισμούς - Μια ανάσα από τη γενική σύρραξη

Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης μετά από βομβαρδισμούς - Μια ανάσα από τη γενική σύρραξη

Τουλάχιστον 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές σήμερα το πρωί συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Γενική επιστράτευση, συνεχείς εκρήξεις και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Σε γενική επιστράτευση καλεί ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών προς τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της περιοχής, Ντένις Πουσίλιν απαγόρευσε σε όλους τους άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Νοσοκομεία εκστρατείας έχουν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και τράπεζες αίματος έχουν επίσης εισαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο μέτωπο του «πολέμου της πληροφορίας», ένας φάκελος φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εμφανίστηκε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μια απόπειρα ουκρανικής επίθεσης σε τανκς με χλώριο στο Ντονμπάς.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων ωρών είναι η επιχείρηση εκκένωσης στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ που δημιουργεί μια ξαφνική προσφυγική κρίση στο γειτονικό Ροστόφ της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και ο κυβερνήτης του Ροστόφ ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκαν για αυτή την κίνηση.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ ο «πόλεμος νεύρων» ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία με εκατέρωθεν απειλές, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός και οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανταλλάσσουν πυρά στην εύφλεκτη περιοχή. Η Δύση ειναι πεπεισμένη οτι η εισβολή είναι θέμα ημερών, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις αιτιάσεις και κατηγορεί τις ΗΠΑ για πολεμοκαπηλία.

Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 40% έως το 50% των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην περιοχή των ουκρανικών συνόρων βρίσκονται πλέον σε «θέσεις επίθεσης». Ο αριθμός των ρωσικών μονάδων εδάφους στην περιοχή - γνωστές ως τακτικές ομάδες τάγματος - έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ 120 και 125, σε σύγκριση με 83 πριν από δύο εβδομάδες.

Αν και η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να δείξει ότι αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων έχει ενισχυθεί περαιτέρω. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι 100.000 στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή στα τέλη Ιανουαρίου - αλλά τώρα, αυτό μπορεί να έχει αυξηθεί σε 150.000 στρατιώτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Οι μετασοβιετικές ωδίνες της Ρωσο-ουκρανικής αντιπαράθεσης και οι Έλληνες ομογενείς