Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δόθηκε εντολή για επίθεση στους Ρώσους διοικητές σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ουκρανία ΗΠΑ εισβολή
Πληροφορίες για εισβολή στην Ουκρανία
Associated Press/Alexander Zemlianichenko Jr

Ουκρανία: Έχουν δοθεί εντολές σε Ρώσους διοικητές για επίθεση σύμφωνα με τις ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που δείχνουν ότι έχουν σταλεί εντολές σε Ρώσους διοικητές για να προχωρήσουν σε επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το CNN, οι πληροφορίες σχετικά με τη διαταγή σε τακτικούς διοικητές και στελέχη πληροφοριών είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που παρακολουθούν οι ΗΠΑ για να αξιολογήσουν εάν οι ρωσικές προετοιμασίες έχουν εισέλθει στα τελευταία τους στάδια για μια πιθανή εισβολή.

Άλλα στοιχεία, όπως το ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα και οι εκτεταμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί, σύμφωνα με ορισμένες από τις πηγές.

Ακόμη, σύμφωνα με το CNN, οι πηγές προειδοποίησαν ότι οι διαταγές μπορούν πάντα να αποσυρθούν ή ότι θα μπορούσε να είναι παραπληροφόρηση που σκοπό έχει να μπερδέψει και να παραπλανήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Ωστόσο, η είδηση ​​των πληροφοριών έρχεται μετά το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, την Παρασκευή, όπου και είπε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «έχει πάρει την απόφαση» να εισβάλει -- ένα σχόλιο που απηχήθηκε από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρι και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή. Ο Μπλίνκεν είπε χαρακτηριστικά ότι το ρωσικό σχέδιο «προχωρά μπροστά».

«Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν πήρε την απόφαση», είπε ο Μπλίνκεν την Κυριακή σε συνέντευξή του στο CNN και την εκπομπή «State of the Union».

Και πρόσθεσε: «Αλλά μέχρι να κυλήσουν πραγματικά τα τανκς και τα αεροπλάνα να πετάξουν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που πρέπει να δούμε αν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον Πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει αυτό».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον απόψε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον και δεν θα ταξιδέψει στη Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επέστρεφε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για ένα «οικογενειακό ζήτημα», όμως το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε και απόψε θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα ο Μπάιντεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις «σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Foreign Policy» - ΗΠΑ: «Ο Πούτιν σχεδιάζει συλλήψεις και δολοφονίες στην Ουκρανία μετά την εισβολή»

Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο περιοδικό Foreign Policy, υποστηρίζοντας ότι με βάση πληροφορίες που έχουν από μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία έχει σχέδιο όχι μόνο να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά και να προχωρήσει σε συλλήψεις και δολοφονίες ατόμων που τα ονόματά τους βρίσκονται ήδη σε «λίστες».

Ποιοι θα είναι οι στόχοι αυτής της εκστρατείας;

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, τέσσερις αξιωματούχοι που έχουν σχέση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σημείωσαν ότι η Ρωσία έχει λίστες με Ουκρανούς πολιτικούς και άλλους διακεκριμένους πολίτες της χώρας που θα μπουν στο στόχαστρο μετά από τη ρωσική εισβολή.

«Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, περιμένουμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνεργασία δια μέσου του εκφοβισμού και της καταπίεσης», δήλωσε άλλος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο ίδιο μέσο, με την προϋπόθεση να μην αναφερθεί το όνομά του.

Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ανάφερε ότι «Αυτές οι ενέργειες, που θα θυμίζουν ρωσικές επιχειρήσεις του παρελθόντος κατά τις οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στοχευμένες δολοφονίες, απαγωγές – εξαφανίσεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν απέναντι σε αυτούς που διαφωνούν με τα όσα κάνει η Ρωσία, ενώ θα συμπεριλαμβάνουν Ρώσους και Λευκορώσους διαφωνούντες που βρίσκονται σε εξορία στην Ουκρανία, δημοσιογράφους και ακτιβιστές απέναντι στη διαφθορά, ευάλωτους πληθυσμούς όπως θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, αλλά και άτομα από την LGBTQI+ κοινότητα».

Και προστίθενται στο ρεπορτάζ του Foreign Policy οι τελευταίες κινήσεις που έχουν κάνει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σημειώνεται ότι η χώρα έχει συγκεντρώσει 150 χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία μετά από τη συμφωνία με τον δικτάτορα Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ουκρανία: Ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός ο Ζελένσκι - «Πασχίζουμε για την ειρήνη», λέει το Κίεβο

Την άμεση κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια επίλυσης της ρωσό-ουκρανικής κρίσης.

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία διήρκησε για μισή ώρα, ωστόσο δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «η έσχατη λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η δήλωση-πρόθεση του Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά από εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ώστε να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι συρράξεις.

«Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», πασχίζουμε για την ειρήνη, λέει το Κίεβο

Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και "για κάθε ενδεχόμενο", σύμφωνα με τον Κουλέμπα.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.

Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους...Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Δεν «βλέπουμε» ρωσική επίθεση άμεσα ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει, λέει το Κίεβο

«Foreign Policy» - ΗΠΑ: «Ο Πούτιν σχεδιάζει συλλήψεις και δολοφονίες στην Ουκρανία μετά την εισβολή»