ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» Ευρώπη και ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Πούτιν

Ουκρανία: Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» Ευρώπη και ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Πούτιν
Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση
AP Photo

Την αντίδρασή τους μετά το διάγγελμα Πούτιν ετοιμάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει τεθεί η διεθνής κοινότητα μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Η απόφαση Πούτιν βάζει φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα ρωσο -ουκρανικά σύνορα ενώ οι ηγέτες στην Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο Παρίσι ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε το το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε από τη μεριά του, ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

«Πρόκειται για αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

«Κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» αποτελεί η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία αναφέρει με τουίτ της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, σημειώνει: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία «άμεση και ισχυρή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους

Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν κάνουν λόγο για μια επιθετική κίνηση, με το BBC ειδικότερα να γράφει για μια ανοιχτή απειλή και το αμερικανικό CNN να αναφέρεται σε ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο παραπόνου με οσμή παρελθόντος.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη