ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Η Ρωσία υπεύθυνη για τις απώλειες ζωής που θα προκληθούν

Μπάιντεν: Η Ρωσία υπεύθυνη για τις απώλειες ζωής που θα προκληθούν
AP PHOTO

Η πρώτη απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετά το διάγγελμα Πούτιν για την στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς

Ευθύνες στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απώλεια ζωών που θα προκληθούν από τη στρατιωτική επιχείρηση που ανακοίνωσε και επίσημα τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν στο πρώτο μήνυμά του μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα μιλήσει με τους ηγέτες των G7 και θα συντονιστεί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή και ενωμένη απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να προχωρήσει σε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες ζωής και ανθρώπινου πόνου. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της θα απαντήσουν ενωμένα και αποφασιστικά. Ο πλανήτης θα ζητήσει ευθύνες από τη Ρωσία» προσθέτει ο πρόεδρος Μπαίντεν στο μήνυμά του.

«Οι προσευχές του κόσμου» είναι με την Ουκρανία πρόσθεσε ο Μπάιντεν ο οποίος τις επομενες ώρες αναμένεται να απευθύνει μήνυμα στους Αμερικανούς για τις συνέπειες σε βάρος της Ρωσίας μετά τις δραματικές εξελίξεις.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε εισβολή τα ξημερώματα της Πέμπτης

Την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την ονομάτισε η Ρωσία, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τις ρωσικές δυνάμεις είναι «αναπόφευκτες» και είναι «μόνο θέμα χρόνου πότε θα συμβούν» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος του ρωσικού στρατού είναι «να προστατεύσει τους πολίτες» προσθέτοντας ότι οι περιστάσεις «απαιτούν αποφασιστική δράση από τη Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και τη χρήση του εδάφους της Ουκρανίας αν και υποστήριξε ότι στόχος του δεν είναι η Ρωσία να καταλάβει την Ουκρανία.

Προειδοποίησε, δε, ότι κάθε εμπλοκή άλλης χώρας στην στρατιωτική δράση «θα προκαλέσει συνέπειες που δεν έχει φανταστεί κανείς».

Στόχος μας είναι να αποστρατικοποιήσουμε την Ουκρανία είπε ο Πούτιν και κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσθέτοντας ότι τυχόν αιματοχυσία «θα είναι στα χέρια του ουκρανικού καθεστώτος».

Σημειώνεται ότι το διάγγελμα Πούτιν πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα με αυτή κατά την οποία ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και άλλες πόλεις - Κλειστός ο εναέριος χώρος της χώρας