ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η χώρα «αφέθηκε μόνη» της - Υπάρχουν τουλάχιστον 137 νεκροί

Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαπίστωσε σήμερα (Παρασκευή 25/2) πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την Πέμπτη.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Όσες συζητήσεις κι αν είχα με ξένους ηγέτες, άκουσα ορισμένα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μας υποστηρίζουν. Είμαι ευγνώμων σε κάθε κράτος που μας βοηθάει πρακτικά και όχι μόνο λεκτικά. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα — μένουμε μόνοι να υπερασπιστούμε το κράτος μας. Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Ειλικρινά — δεν βλέπω», είπε ο Ζελένσκι.

Να μιλήσουμε για τους όρους του Πούτιν

«Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης εάν η Ουκρανία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ρώτησα ευθέως. Όλοι φοβούνται, δεν απαντούν. Και εμείς δεν φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε τίποτα», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε παράλληλα στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

Τουλάχιστον 137 νεκροί Ουκρανοί

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής (25/2) ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τα ξημερώματα της Πέμπτης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ σε πολλές πόλεις υπάρχει γενική συσκότιση και στο Κίεβο έχουν εισβάλλει Ρώσοι σαμποτέρ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε γενική επιστράτευση, με τους πολίτες να καλούνται να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αρχηγού του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση.

Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

«Παρακαλούμε, μην πανικοβληθείτε και μην διασχίσετε τα σύνορα χωρίς άδεια», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σε πρωινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις