ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πιο μεγάλη ημέρα για το Κίεβο - Νέο σφυροκόπημα από τα ξημερώματα

Έκρηξη στο Κίεβο
Έκρηξη στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται, από τα ξημερώματα της Παρασκευής (25/2), στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη, την οποία φέρεται να έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έγινε στόχος πυραύλων τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, σύμφωνα με σύμβουλο της κυβέρνησης της χώρας.

Το Κίεβο χτυπήθηκε με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης

«Τα πλήγματα στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους συνεχίστηκαν», είπε στους δημοσιογράφους μέσω γραπτού μηνύματος ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Πολυκατοικία «χτυπήθηκε» από «θραύσματα»

Τις πρώτες πρωινές ώρες, συγκρότημα διαμερισμάτων στο Κίεβο χτυπήθηκε από συντρίμμια μετά από «θραύσματα».

Η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για θραύσματα αεροπλάνου, ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι ήταν θραύσματα από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Εκρήξεις ακούστηκαν και τις πρώτες ώρες της ρώσικης επίθεσης όταν, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, επλήγη με πυραύλους Κρουζ στρατιωτική βάση στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Στο στόχαστρο της Ρωσίας το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην Ουκρανία, αναγνώρισε το ουκρανικό γενικό επιτελείο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χαρκίβ και Ντανιέτσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του επιτελείου.

Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας (κράτος (de-facto) στη Μολδαβία).

Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στα νότια της χώρας.

Ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη 200 μέλη αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου, αλλά ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να την αποτρέψει.

Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 ως 1.000 άνδρες. Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

Η Ουκρανία δεν έχει πλέον αεράμυνα - Πλήρης η αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας

Η Ρωσία «εξάλειψε» την αεράμυνα της Ουκρανίας και προσπαθεί να συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιδίωκαν να προωθηθούν βαθύτερα στη γειτονική χώρα μετά την έναρξη της εισβολής με μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν επαρκή αεράμυνα για να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος αεροπορικής εκστρατείας. Αυτές οι αεράμυνες έχουν πλέον ουσιαστικά εξαλειφθεί. Δεν έχουν πλέον πολεμική αεροπορία για να πετάξουν και να προστατευτούν», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ουσιαστικά, οι Ρώσοι έχουν πλέον πλήρη αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας» υπογράμμισε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση ενόψει πολύπλευρης επίθεσης από τον ρωσικό στρατό ειδικά γύρω από την πόλη του Χάρκοβο και κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Κατέλαβαν αεροδρόμια

Αλλά οι δυνάμεις του Κρεμλίνου κατάφεραν να καταλάβουν βασικά αεροδρόμια γύρω από το Κίεβο και θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στρατεύματα μέσα από αυτά τα ερείσματα, τα οποία τελικά θα συνδεθούν με στρατεύματα που κατευθύνονταν νότια από τη Λευκορωσία.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίσταση που μπορούν να προβάλουν οι Ουκρανοί, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν τις επόμενες ώρες να ασκήσουν συντριπτική πίεση στην πρωτεύουσα», είπε ο αξιωματούχος.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν πως η Ρωσία θα κοιτάξει να απομακρύνει την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι είτε μέσω καρατόμησης είτε μέσω άλλης πίεσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκστρατεία «εκκαθάρισης» εναντίον πολιτικών αντιπάλων που έχουν μείνει στην πόλη.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το ενδεχόμενο πολύ μεγάλης βίας σε αυτήν την πόλη καθώς οι Ρώσοι παίρνουν τον έλεγχο» σημείωσε.

Ζελένσκι: Η χώρα «αφέθηκε μόνη» της - Υπάρχουν τουλάχιστον 137 νεκροί

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαπίστωσε σήμερα (Παρασκευή 25/2) πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την Πέμπτη.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Όσες συζητήσεις κι αν είχα με ξένους ηγέτες, άκουσα ορισμένα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μας υποστηρίζουν. Είμαι ευγνώμων σε κάθε κράτος που μας βοηθάει πρακτικά και όχι μόνο λεκτικά. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα — μένουμε μόνοι να υπερασπιστούμε το κράτος μας. Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Ειλικρινά — δεν βλέπω», είπε ο Ζελένσκι.

Να μιλήσουμε για τους όρους του Πούτιν

«Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης εάν η Ουκρανία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ρώτησα ευθέως. Όλοι φοβούνται, δεν απαντούν. Και εμείς δεν φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε τίποτα», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε παράλληλα στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

Τουλάχιστον 137 νεκροί Ουκρανοί

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής (25/2) ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τα ξημερώματα της Πέμπτης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

«Ο εχθρός έχει σαν στόχο εμένα και την οικογένειά μου»

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», προσθέτοντας πως «μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ σε πολλές πόλεις υπάρχει γενική συσκότιση και στο Κίεβο έχουν εισβάλλει Ρώσοι σαμποτέρ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε γενική επιστράτευση, με τους πολίτες να καλούνται να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αρχηγού του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση.

Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

«Παρακαλούμε, μην πανικοβληθείτε και μην διασχίσετε τα σύνορα χωρίς άδεια», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σε πρωινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr