ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θέλει άμεσες συζητήσεις με την Μόσχα - Ζητά εγγυήσεις ασφαλείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θέλει άμεσες συζητήσεις με την Μόσχα - Ζητά εγγυήσεις ασφαλείας
Το Κίεβο ζητάει άμεσες συζητήσεις με την Μόσχα
AP IMAGES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο φαίνεται πως πλέον ετοιμάζεται για παράδοση στη Ρωσία, προσπαθώντας να έχει ένα όσο το δυνατόν «αναίμακτο» φινάλε.

Φαίνεται πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φτάνει στην ολοκλήρωσή της, καθώς το Κίεβο δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με την Μόσχα για την παράδοσή του.

Σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είχε προχωρήσει σε νέο διάγγελμα καλώντας τη Μόσχα να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για να ολοκληρωθεί η αιματοχυσία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τελειώσει η εισβολή. Το συντομότερο που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, τόσο μικρότερες θα είναι οι ρωσικές απώλειες. Μέχρι να γίνει αυτό, εμείς θα αμυνόμαστε για την χώρα μας», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, επέκρινε τη Δύση στο ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Να θυμίσουμε πως η Μόσχα δήλωσε πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση, μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το RT, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

«Ο πρόεδρος Πούτιν διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουμε θέσει ως "κόκκινη γραμμή". Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο γραμματέας Τύπου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει μόνο «αν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τα αδέρφια Κλίτσκο παίρνουν τα όπλα για την πατρίδα τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρέφη από την εντατική μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία (vid)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυβερνοεπίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσαν οι Anonymous