ΚΟΣΜΟΣ

H Τιενανμέν της Ουκρανίας: H στιγμή που πολίτης μπαίνει μπροστά από τα ρωσικά τανκς

Το συγκλονιστικό βίντεο που θυμίζει τα γεγονότα της Τιενανμέν
Το συγκλονιστικό βίντεο που θυμίζει τα γεγονότα της Τιενανμέν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα συγκλονιστικό στιγμιίοτυπο που κάνει το γύρο του κόσμου ξυπνάει μνήμες από την εμβληματική εικόνα ενός μοναχικού διαδηλωτή που στέκεται μπροστά από τα τανκς στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989

Το συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ένας απελπισμένος Ουκρανός πολίτης στέκεται μπροστά σε μια ρωσική αυτοκινητοπομπή, σε μια σκηνή που θύμισε σε πολλούς την ιστορική εικόνα απο την πλατεία Τιενανμέν.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ουκρανικό δίκτυο HB, δείχνει τον γενναίο άνδρα να διακινδυνεύει τη ζωή του προσπαθώντας να εμποδίσει μια συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων που προχωρούσαν προς το μέρος του.

Ακούγονται φωνές από τους ανθρώπους που βιντεοσκοπούν το περιστατικό καθώς ο άνδρας αντιμετωπίζει τα ρωσικά στρατεύματα και τα οχήματα φαίνεται να κινούνται γύρω του. Το περιστατικό πιστεύεται ότι έλαβε χώρα στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Κριμαία.

Σε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θύμισε την εικόνα ενός μοναχικού διαδηλωτή που στέκεται μπροστά από μια σειρά τανκς στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου τον Ιούνιο του 1989. Ο άνδρας, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Tank Man», εθεάθη να κρατά δύο τσάντες με ψώνια καθώς αντιμετώπιζε μια σειρά από τανκς στην πλατεία.

Εκείνη την εποχή, η πλατεία είχε γίνει επίκεντρο τεράστιων διαδηλώσεων καθώς ο κινεζικός λαός ζήτησε μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες από την κομμουνιστική κυβέρνηση. Οι κομμουνιστές ηγέτες έστειλαν στρατεύματα για να συντρίψουν τους διαδηλωτές και τουλάχιστον 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν.

«Ο Ουκρανός ορμάει πάνω στον εχθρικό εξοπλισμό για να μην περάσουν οι κατακτητές», έγραψε το NB δίπλα στο βίντεο. «Απίστευτα γενναίος Ουκρανός προσπαθεί να σταματήσει μια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή μπλοκάροντας τα οχήματα με το σώμα του, όπως ακριβώς ο «Άνθρωπος Τανκ» στην πλατεία Τιενανμέν», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Χένρι Λάνγκστον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί - Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν