ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα εργαζόμενου στην Ουκρανία: Έτσι γλίτωσα τη φρίκη του πολέμου

Κωνσταντίνος Σκορδούλης

Εικόνα από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία
Γιάννης Στασινόπουλος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Γιάννης Στασινόπουλος περιέγραψε στο Newsbomb.gr τη συγκλονιστική του περιπέτεια – Τα έντονα παράπονα για την ελληνική Πρεσβεία και ο τρόπος που κατάφερε να ξεφύγει από την κόλαση.

Δεκαεφτά ώρες στο δρόμο. 570 χιλιόμετρα οδήγησης. Τόσο χρειάστηκε για να ξεφύγει από την κόλαση του πολέμου ο Γιάννης Στασινόπουλος, εργαζόμενος στο Κίεβο, ο οποίος ολομόναχος ξεκίνησε από την ουκρανική πρωτεύουσα για την επιστροφή στην πατρίδα.

Παίρνοντας ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο και χωρίς καμία βοήθεια, περνώντας ατελείωτα μπλόκα στους δρόμους, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάλυμα στα σύνορα της Ρουμανίας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Τσερνιβιτσί και αναμένεται να πάρει το δρόμο για το Σιρέτ με προορισμό την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Στασινόπουλος περιγράφει στο Newsbomb.gr όλα τα γεγονότα από την πρώτη μέρα το πολέμου μέχρι και σήμερα, έχοντας όμως ένα τεράστιο παράπονο.

«Μείνετε σπίτι, είναι πιο ασφαλές»

Ο Έλληνας εργαζόμενος την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μίλησε αμέσως με την Πρεσβεία. «Μείνετε σπίτι, είναι πιο ασφαλές, ήταν η απάντηση».

«Την περασμένη εβδομάδα ήμουν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. Την πρώτη μέρα του πολέμου έμεινα σπίτι ''παγωμένος'' από όσα εξελίσσονταν. Την Παρασκευή (25/2) πήρα στις 5 το πρωί τηλέφωνο την Πρεσβεία. Είχα στείλει μέρες πριν τα στοιχεία μου, όμως έπρεπε να περιμένω 14 ημέρες λόγω Covid για να γυρίσω πίσω. Όταν τους κάλεσα, με έβαλαν σε ανοιχτή ακρόαση με τον Πρέσβη. Του λέω ''τι κάνουμε; Θα φύγουμε οργανωμένα; Υπάρχει σχέδιο;'' και η απάντησή του ήταν ''Όχι μένουμε σπίτι, είναι πιο ασφαλές. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο''. Πιαστήκαμε σαν ποντίκια στη φάκα», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Στασινόπουλος.

«Η Πρεσβεία μας κορόιδεψε. Τρεις ώρες μετά το τηλεφώνημά μου, πήραν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν κοντά και τους έβαλαν στην Πρεσβεία. Εμάς δεν μας είπαν τίποτα. Ήμασταν 30-40 Έλληνες στο Κίεβο και ούτε που μας είπαν να πάμε στο ξενοδοχείο για να είμαστε όλοι μαζί. Δεν μας πήραν ούτε ένα τηλέφωνο ενώ είχαν τα στοιχεία μας, για να μας ενημερώσουν πως θα φύγουν», είπε με παράπονο.

«Κοιμήθηκα στο πάτωμα σε ένα γυμναστήριο – Οι Ουκρανοί μας φέρθηκαν άψογα»

Βλέποντας την κατάσταση στο Κίεβο να ξεφεύγει και μη έχοντας καμία βοήθεια, ο Γιάννης Στασινόπουλος αποφάσισε να φύγει μόνος του. Όπως μας ανέφερε είχε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο και βλέποντας να κλείνουν τα μαγαζιά, ακόμα και τα σούπερ μάρκετ, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Βλέποντας το χάος εδώ σκέφτηκα ''τι κάθομαι και κάνω; Φεύγω''. Είχα ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο και πήρα το δρόμο με προορισμό το χωριό Τσερνιβιτσί. Στη διαδρομή πέρασα ατελείωτα μπλόκα. Φοβόμουν. Έλεγα ''θα με αφήσουν να συνεχίσω;''. Η ειρωνεία είναι πως ενώ εμείς βρισκόμασταν κολλημένοι στην κίνηση, δίπλα μας περνούσαν ανενόχλητες πομπές από την Πρεσβεία. Εμείς όμως δεν είμαστε Έλληνες για αυτούς.

Μετά από πολλές ώρες στο δρόμο, ευτυχώς ξεκουράστηκα σε ένα γυμναστήριο. Ένα ζευγάρι Ουκρανών με πήρε εκεί και κοιμήθηκα στο πάτωμα. Ενώ εγώ βρισκόμουν εκεί, οι δικοί μας που είχαν φύγει με την Πρεσβεία είχαν φτάσει ήδη στη Μολδαβία».

Ο Γιάννης Στασινόπουλος στο πάτωμα του γυμναστηρίουΓιάννης Στασινόπουλος

«Βοήθεια μόνο από τους Κύπριους και την πρέσβειρα της Ρουμανίας»

Ο Γιάννης Στασινόπουλος μετά τη διανυκτέρευσή του στο γυμναστήριο, συνέχισε την πορεία του για το χωριό. Όπως μας ανέφερε, οι μόνοι που τον κάλεσαν για βοήθεια ήταν η Πρεσβεία της Κύπρου και της Ρουμανίας.

«Με κάλεσαν οι Κύπριοι και η πρέσβης στο Βουκουρέστι για να μου δώσουν βοήθεια. Είπαν πως θα βάλουν λεωφορεία, όμως έχω ήδη είχα φτάσει στο Τσερνιβιτσί. Τους ευχαρίστησα. Ήταν οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν. Μετά από 570 χιλιόμετρα και 17 ώρες οδήγησης, κοιμήθηκα εκεί σε ένα κατάλυμα. Τώρα περιμένω να δω πότε θα ξεκινήσω για το Σιρέτ. Εδώ χιονίζει οπότε αν δεν με αφήσουν να περάσω με το αυτοκίνητο, δεν μπορώ με τα πόδια. Τότε θα επικοινωνήσω με την Πρεσβεία στο Βουκουρέστι για να δω τι θα κάνουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποσύρθηκε από έκθεση στη Μόσχα η Περιφέρεια Κρήτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσωρινή απενεργοποίηση μερικών χαρτών της Google Maps

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «εδώλιο» του ΟΗΕ η Ρωσία - Έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved