ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ Newbsomb.gr: Έκκληση Ελληνίδας από τη Μαριούπολη - «Θέλουμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα»

Ρεπορτάζ Newbsomb.gr: Έκκληση Ελληνίδας από τη Μαριούπολη - «Θέλουμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα»
Δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες της Μαριούπολης
AP IMAGES

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων στην Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, μίλησε στο Newsbomb.gr ελάχιστα λεπτά μετά από το τέλος ενός ακόμη σφοδρού βομβαρδισμού της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό.

Αγωνία, δάκρυα, πόνος και ελπίδα να τελειώσουν όλα το συντομότερο δυνατό. Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε η Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων στην Ουκρανίας, τα όσα βιώνει η Μαριούπολη και οι Έλληνες της διασποράς τα τελευταία πέντε 24ώρα.

«Μόλις τώρα ησυχάσαμε, μόλις τώρα βγήκαμε από τα καταφύγια. Είναι νύχτα και γίνεται μέρα από τους βομβαρδισμούς. Αυτό γίνεται όλη την μέρα. Ελπίζουμε όλοι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η Μαριούπολη είναι σε κλοιό. Μας πυροβολάνε από τα αεροπλάνα, μας ρίχνουν βόμβες. Η πόλη είναι γεμάτη με τραυματίες. Τα νοσοκομεία, τα καταφύγια, παντού τραυματίες και θύματα. Την Σαρτανά την ισοπέδωσαν. Ο Δήμαρχος της Μαριούπολης, με ενημέρωσε πως η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το κτήριο της Ομοσπονδίας μας, ένα πολύ όμορφο κτήριο στο κέντρο της Μαριούπολης, δεν έχει καταστραφεί αλλά δεν ξέρω για πόσο θα είναι έτσι. Το σχολείο που ήμουν διευθύντρια για είκοσι χρόνια έχει σχεδόν καταστραφεί. Τι θα γίνουν τα παιδιά μας;», ήταν τα δραματικά λόγια της κυρίας Προτσένκο, λίγα λεπτά αφότου ένα ακόμη σφυροκόπημα της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Οι 120.000 Έλληνες της Μαριούπολης συνεχίζουν να ζουν τη φρίκη του πολέμου, με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας να αποκαλύπτει την πρόθεση δεκάδων εξ αυτών, να επιστρέψουν στη πατρίδα: «Οι Έλληνες είναι στα υπόγεια, στα καταφύγια. Ρωτάνε συνέχεια αν η Ελλάδα μπορεί να τους πάρει. Δεν έχουν χαρτιά, δεν έχουν διαβατήρια. Θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς δούλευαν χρόνια στην Ελλάδα και την Κύπρο και μάζευαν λεφτά για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή εδώ. Έχασαν τα πάντα, τους κόπους μιας ζωής. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ζούμε όμως με την ελπίδα πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες».

Η κυρία Ποροτσένκο, σχολίασε και την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία: «Θέλω να πω, πως ο Πούτιν και η Ρωσία περίμεναν πως θα τους υποδεχτούμε με ψωμί και αλάτι, όπως λέει το έθιμό εδώ, αλλά έκαναν λάθος. Δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση αυτή την αντίσταση. Εδώ πολεμάμε όλοι. Άντρες γυναίκες, παιδιά, νέοι, γέροι, για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας».

«Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων στη Μαριούπολη»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στις πληροφορίες για τους νεκρούς ομογενείς στην Ουκρανία τονίζοντας πως «δυστυχώς η εικόνα είναι ακόμα συγκεχυμένη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν εχθροπραξίες, έπεσαν βλήματα στο χωριό Σαρτανά. Υπάρχουν βομβαρδισμοί στο Σαρτανά, πληροφορίες για νεκρούς έχουμε αλλά δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση σχετικά με το εάν υπάρχουν νεκροί ομογενείς, ή τον αριθμό τους».

Αναφορικά με το σχέδιο εκκένωσης από Έλληνες σε περιοχές όπως η Μαριούπολη, ανέφερε πως «σχέδιο για την εκκένωση της Μαριούπολης υπάρχει αλλά οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί. Περιμένουμε κάποιο “παράθυρο” για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να απομακρυνθούν με ασφάλεια.»

Για την ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στη Αθήνα τόνισε πως «απαντάμε ότι το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω ανακοίνωση είναι “απαράδεκτο” και δεν συνάδει με τις διεθνείς διπλωματικές πρακτικές»

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ευρώπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέλος η συνεργασία UEFA με Gazprom - «Έσπασε» «χρυσό» deal 40.000.000 ευρώ