ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποδείξτε ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποδείξτε ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
AP Photo/Virginia Mayo

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία εκφώνησε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελενέσκι, καλώντας την Ευρώπη, μεταξύ άλλων, να μην εγκαταλείψει τη χώρα του.

Η Ουκρανία θυσιάζει τους καλύτερους της ανθρώπους είπε ο Ζελένσκι εξηγώντας ότι αυτό γίνεται προκειμένου οι Ουκρανοί να αντιμετωπίζονται ως ίσοι πληρώνοντας το τίμημα της ελευθερίας.

«Οι Ουκρανοί είναι απίστευτοι» είπε ο Ζελένσκι ο οποίος εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι οι συμπατριώτες του μάχονται για την πατρίδα και την ελευθερία τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει την ελευθερία μας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε «κανείς δεν θα μας λυγίσει. Είμαστε δυνατοί. Είμαστε Ουκρανοί».

Η ομιλία του Ζελένσκι ήταν τόσο φορτισμένη ώστε σε κάποιο σημείο ο μεταφραστής του να μην αντέξει και να λυγίσει από τη συγκίνηση.

Μετά την ομιλία του ο Ζελένσκι, μάλιστα, αποθεώθηκε από τους ευρωβουλευτές που τον χειροκρότησαν όρθιοι.

Λίγο νωρίτερα σε διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς ο Ζελένσκι χαρακτήρισε κρατική τρομοκρατία τις επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

«Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας», δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και το Χάρκοβο ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι «έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το διάγγελμα του προέδρου Ζελένσκι, μάλιστα, είχε αποδέκτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να αντιδράσουν στις επιθέσεις της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μόλις πριν από ένα 24ωρο, υπέγραψε την αίτηση ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Nα απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια» του κόσμου

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας

Ζελένσκι: Ζητά ένταξη-εξπρές της Ουκρανίας στην ΕΕ - Η απάντηση των Βρυξελλών