ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ζητά ένταξη-εξπρές της Ουκρανίας στην ΕΕ - Η απάντηση των Βρυξελλών

Ζελένσκι: Ζητά ένταξη-εξπρές της Ουκρανίας στην ΕΕ - Η απάντηση των Βρυξελλών
Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 απαντά ο Μισέλ

Πιέζει ο Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Έκκληση στην ΕΕ να επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με fast track απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο σκεπτικό του ο αναφέρει τη δύσκολή θέση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία υπερασπιζόμενη τα σύνορά της από την εισβολή των Ρώσων και ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ενωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία.

«Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα σήμερα τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ρεπόρτερ του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Προσπάθεια διπλωματίας εν μέσω μαχών - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr