ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία δεν χτυπά αμάχους» λέει το Κρεμλίνο

Ντμίτρι Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως η Μόσχα χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους του Κιέβου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανή προσφυγή στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου.

Μετά την αποκάλυψη της είδησης ότι εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ανέφερε ότι «υπάρχει εύλογη βάση να πιστεύεται ότι τόσο φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία», το Κρεμλίνο απάντησε μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εναντίον της Ρωσίας, αναφέροντας επίσης ότι δεν έχουν βάση οι πληροφορίες για χρήση θερμοβαρικών όπλων και βομβών διασποράς. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μάλιστα, έκανε λόγο για «φάρσες» αναφερόμενος στους παραπάνω ισχυρισμούς.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν επιτίθενται σε αστικές εγκαταστάσεις ή κατοικημένες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο κ. Πεσκόφ δεν σχολίασε τις απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα από αρχηγούς δυνάμεων της Μόσχας. «Ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να διατάξει τα στρατεύματα να καταθέσουν τα όπλα και δεν θα υπάρξουν θύματα», ανέφερε ο Πεσκόφ λέγοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Το Κρεμλίνο δεν μπορεί να παίξει ρόλο στη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία. Είναι μια ξένη χώρα», είπε.

«Μαστίγιο και καρότο» από το Κρεμλίνο για τη Δύση και την ΕΕ

Ο Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του για τις προσπάθειες της Δύσης να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προκαλέσει στους Ευρωπαίους συμμάχους τους το μακροχρόνιο γούστο της Ουάσιγκτον για παράνομους περιορισμούς. Η πρακτική «εξαπλώθηκε στην Ευρώπη σαν μόλυνση», παρατήρησε. Η Μόσχα δεν θα υποκύψει σε πιέσεις, είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές αντιποίνων είναι προσωρινές.

«Με τον καιρό, θα προκύψουν ηγέτες στην ΕΕ, οι οποίοι θα έχουν ένα ευρύ όραμα και θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αναπτυχθούν μαζί με το έθνος μας. Θα εργαστούμε έχοντας κατά νου αυτές τις δυνατότητες», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα προειδοποιεί για χτύπημα σε κυβερνητικό κτήριο στο Κίεβο