ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας στο Κίεβο - Νέα μεγάλη έκρηξη, ξέσπασε πυρκαγιά

Νύχτα αγωνίας στο Κίεβο
Νύχτα αγωνίας στο Κίεβο
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση κοντά στο κέντρο του Κιέβου - Οι Ουκρανοί περιμένουν την εισβολή ακόμα και απόψε

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ αυτή τη στιγμη ακούγονται εκρήξεις πολλές πόλεις της Ουκρανίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο αεροπορικός συναγερμός σε όλη τη χώρα.

Οι Ουκρανοί περιμένουν την εισβολή ακόμα και απόψε

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στο Κίεβο, Χρήστο Νικολαΐδη, η ενημέρωση από κυβερνητική πηγή στην Ουκρανία κάνει λόγο για εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο ακόμα και απόψε.

H ουκρανική πλευρά υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πυλώνες μέσα από τους οποίους οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν ενδεχομένως ακόμα και απόψε να εισβάλουν στο Κίεβο:

Η μία βρίσκεται στην περιοχή Τσερνίκι και η δεύτερη στην περιοχή Ιβάνκιφ περίπου 70 χλμ. νότια από το κέντρο του Κιέβου.

«Οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών στο Κίεβο»

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένα βήμα πριν την τελική επίθεση η Ρωσία;

Το βάρος τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο Χάρκοβο, το οποίο έχει δεχθεί σωρεία βομβαρδισμών, ενώ γενική είναι η επίθεση και στη Μαριούπολη. Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές για σφυροκόπημα της Οδησσού, τη στιγμή που οι δυνάμεις της Ρωσίας φέρονται να είναι σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο τηρώντας στάση αναμονής για την εντολή εισβολής από το Κρεμλίνο.

Στο διαδίκτυο τα βίντεο που έχουν αρχίσει να διακινούνται είναι συγκλονιστικά, καθώς αποτυπώνεται ο όλεθρος και η καταστροφή του πολέμου. Ενδεικτικό το παρακάτω βίντεο, με έναν Ουκρανό εθελοντή να μιλά στην κάμερα τη στιγμή που το κτήριο στο οποίο βρίσκεται γίνεται στόχος οβίδας.

«Στα χέρια των Ρώσων ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζιε»

Ένα από τα πλέον τρομακτικά σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αυτό του χτυπήματος σε έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές το απόγευμα της Τετάρτης (2/3), οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού κατέλαβαν έναν από αυτούς στην πόλη Ζαπορίζιε.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, σε δήλωσή του ανάφερε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη έχουν ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνεχίζει τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν κανονικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζιε είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και έχει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων από το Newsbomb.gr

Oukrania-Polemos-Xartis.jpg
Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων στην ΟυκρανίαΖωή Κατσιγιάννη/Newsbomb.gr

Τα τελεσίγραφα η νέα τακτική

Μια νέα τακτική φαίνεται ότι εφαρμόζουν οι Ρώσοι από το πρωί της Τετάρτης στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς σε βίντεο έχουν καταγραφεί δήμαρχοι να μεταφέρουν στους κατοίκους των πόλεων τελεσίγραφα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στα τελεσίγραφα αυτά, όπως φαίνεται στην περίπτωση της πόλης Κονοτόπ, οι Ρώσοι καλούν τους Ουκρανούς να παραδώσουν τις πόλεις είτε διαφορετικά τους απειλούν ότι θα τις καταστρέψουν ολοκληρωτικά.

Εντωμεταξύ βίντεο φέρονται να έχουν καταγράψει βομβαρδισμούς και στην περιοχή της Οδησσού που βρίσκεται στην παραλιακή γραμμή της Αζοφικής, όπως και η Μαριούπολη.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών απωλειών.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχητικές πληροφορίες από Ουκρανούς: Οι Ρώσοι θα χτυπήσουν το ελληνικό κονβόι της Μαριούπολης

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία - Κατάληψη πυρηνικού σταθμού και μάχες παντού