ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία - Κατάληψη πυρηνικού σταθμού και μάχες παντού

Ουκρανία πόλεμος
Μαίνεται για έβδομη ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
AP Photo/Ricard Garcia Vilanova

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λίγες ώρες πριν τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, μαίνονται οι επιχειρήσεις στις περισσότερες πόλεις. Ο στρατός της Ρωσίας είναι στην αναμονή έξω από το Κίεβο.

Από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ρωσίας να εκκινήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την περιφέρεια του Ντονμπάς, η οποία επεκτάθηκε ωστόσο και στα ενδότερα της χώρας. Την ώρα που έχει «κλειδώσει» ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Κιέβου και της Μόσχας, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς, σφυροκοπώντας «στρατηγικούς» στόχους και πόλεις «κλειδιά» στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Το βάρος τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο Χάρκοβο, το οποίο έχει δεχθεί σωρεία βομβαρδισμών, ενώ γενική είναι η επίθεση και στη Μαριούπολη. Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές για σφυροκόπημα της Οδησσού, τη στιγμή που οι δυνάμεις της Ρωσίας φέρονται να είναι σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο τηρώντας στάση αναμονής για την εντολή εισβολής από το Κρεμλίνο.

Στο διαδίκτυο τα βίντεο που έχουν αρχίσει να διακινούνται είναι συγκλονιστικά, καθώς αποτυπώνεται ο όλεθρος και η καταστροφή του πολέμου. Ενδεικτικό το παρακάτω βίντεο, με έναν Ουκρανό εθελοντή να μιλά στην κάμερα τη στιγμή που το κτήριο στο οποίο βρίσκεται γίνεται στόχος οβίδας.

«Στα χέρια των Ρώσων ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζιε»

Ένα από τα πλέον τρομακτικά σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αυτό του χτυπήματος σε έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές το απόγευμα της Τετάρτης (2/3), οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού κατέλαβαν έναν από αυτούς στην πόλη Ζαπορίζιε.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, σε δήλωσή του ανάφερε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη έχουν ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνεχίζει τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν κανονικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζιε είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και έχει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, αρκετά βίντεο που διακινούνται στα social media παρουσιάζουν Ουκρανούς πολίτες να έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Μάλιστα, σε άλλο βίντεο παρουσιάζονται Ουκρανοί να χτίζουν αυτοσχέδια οδοφράγματα στην πόλη Ενεργκοντάρ, όπου εδρεύει το εργοστάσιο της Ζαπορίζιε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Αξιωματούχος διαψεύδει ότι η Χερσώνα καταλήφθηκε από τους Ρώσους, οι μάχες συνεχίζονται

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται».

«Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής -- δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν».

Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων από το Newsbomb.gr

Oukrania-Polemos-Xartis.jpg
Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων στην ΟυκρανίαΖωή Κατσιγιάννη/Newsbomb.gr

Τα τελεσίγραφα η νέα τακτική

Μια νέα τακτική φαίνεται ότι εφαρμόζουν οι Ρώσοι από το πρωί της Τετάρτης στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς σε βίντεο έχουν καταγραφεί δήμαρχοι να μεταφέρουν στους κατοίκους των πόλεων τελεσίγραφα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στα τελεσίγραφα αυτά, όπως φαίνεται στην περίπτωση της πόλης Κονοτόπ, οι Ρώσοι καλούν τους Ουκρανούς να παραδώσουν τις πόλεις είτε διαφορετικά τους απειλούν ότι θα τις καταστρέψουν ολοκληρωτικά.

Εντωμεταξύ βίντεο φέρονται να έχουν καταγράψει βομβαρδισμούς και στην περιοχή της Οδησσού που βρίσκεται στην παραλιακή γραμμή της Αζοφικής, όπως και η Μαριούπολη.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών απωλειών.