ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε εκ νέου το ελληνικό κονβόι με προορισμό τη Μολδαβία

Πόλεμος στην Ουκρανία
Το ελληνικό κονβόι αποτελείται από δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών καθώς και από Έλληνες της Μαριούπολης
Instagram Σωτήρης Δανέζης

Ένα πραγματικό θρίλερ διαφυγής βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ουκρανία, με την δύσκολη αποστολή του μεγάλου ελληνικού κονβόι να προσπαθεί να φτάσει στα σύνορα της χώρας

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το πρωί η δεύτερη φάση της επιχείρησης εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία η οποία έχει την ονομίασα «Νόστος 3».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η πομπή των τουλάχιστον 21 αυτοκινήτων με τους 82 Έλληνες πολίτες μετά από μια μέρα ταξιδιού που περιελάμβανε, παρακάμψεις, μπλόκα από τις ένοπλες δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και πυροβολισμούς κατάφερε το βράδυ της Τετάρτης (2/3) να φτάσει στη Ζαπορίζια, όπου και διανυκτέρευσε.

Το ελληνικό κονβόι αποτελείται από δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών καθώς και από Έλληνες της Μαριούπολης που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Το δύσκολο ταξίδι συνεχίζεται και σήμερα και όπως αποδείχτηκε και κατά την χθεσινή ημέρα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Η αποχώρηση των Ελλήνων από την «κόκκινη» ζώνη των συγκρούσεων είχε πολλές δυσκολίες με χαρακτηριστική την επίθεση που δέχτηκαν με σφαίρες στα λάστιχα των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν.

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που περιέγραψε στην τηλεόραση του Open ο πολεμικός ανταποκριτής Σωτήρης Δανέζης για τα όσα έζησαν πριν από λίγο οι Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Πόπη Τσαπανίδου, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του OPen.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί: «Tα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα», είπε ο Σωτήρης Δανέζης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο υπήρξε κατά την διάρκεια της νύχτας επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

Χαραμίδης: Οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη

Όπως περιέγραψε ο ανταποκριτής του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης, «οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα».

«Ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρες χτύπησε τη ρόδα του αυτοκινήτου μας, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε το κομβόι και να αλλάξουμε το λάστιχο» πρόσθεσε, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές.

«Απομακρυνθήκαμε τάχιστα από την περιοχή…».

Μαζανίτης: Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΑΝΤ-1 Χρήστο Μαζανίτη, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά από αγνώστους. Όπως μετέδωσε, έγινε αλλαγή στο σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, και αποφασίστηκε καθ’ οδόν κατεύθυνση προς τη Μολδαβία.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος.

«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες. Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες μας άφησαν να φύγουμε. Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό που πηγαίναμε, διαπιστώσαμε ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, αυτή η πληροφορία μεταδόθηκε από ουκρανικά κανάλια Τelegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας. «Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι μετέδωσε ο πολεμικός ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης

Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν.

Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασαν το 1 εκατ. οι πρόσφυγες αναφέρει ο ΟΗΕ