ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο οι Ρώσοι - Έπεσε η Χερσώνα, «θολό» τοπίο στις διαπραγματεύσεις

Ουκρανία - Πόλεμος
«Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει λίγη πρόοδο»
AP

Δύσκολη νύχτα με σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων στην Ουκρανία, από τον ρωσικό στρατό - Στα 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα - «Θολό» τοπίο στις διαπραγματεύσεις την ώρα που «πέφτουν» οι ουκρανικές πόλεις

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει λίγη πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι πόλεις Χαρκίβ (Χάρκοβο), Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η οχηματαπομπή σημείωσε μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε τρεις ημέρες», σημείωσε. «Παρά τον βαρύ ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χαρκίβ, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής», προσθέτει.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και 1.597 τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν. Ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί θα είναι σχεδόν βέβαια σημαντικά υψηλότερος και θα συνεχίσει να αυξάνεται», καταλήγει.

Έτοιμοι να βομβαρδίσουν την Μαριούπολη οι Ρώσοι αυτονομιστές

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Όπως έγινε γνωστό, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

«Θολό» τοπίο στις διαπραγματεύσεις

Με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται χωρίς έλεος στην Ουκρανία και μάλιστα να έχουν ενταθεί το τελευταίο 24ωρο, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δυο χωρών.

Πρώτος στόχος αν και όχι εύκολα επιτεύξιμος η κατάπαυση του πυρός. Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη και συζητά για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως επίσης και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικής οδού.

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός είχε τεθεί επιτακτικά και από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το σφυροκόπημα που δέχεται η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είχε πει την Τρίτη, θέτοντας ουσιαστικά τους όρους για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι δείχνουν, δια της πολεμικής πίεσης και την προσπάθεια να ελέγξουν μεγάλο μέρος του εδάφους και των κύριων πόλεων, μεταξύ αυτών και του Κιέβου, να επιβάλλουν συγκεκριμένους όρους στην Ουκρανία.

Ενθαρρυντικό, πάντως, ήταν και το «άνοιγμα» του Σεργκέι Λαβρόφ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μεν ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος, ωστόσο είπε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Σφυροκόπημα» χωρίς έλεος

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία η έκκληση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει άμεσα αυτή την αιματοχυσία».

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα με τον δήμαρχό της να περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν «ρώσοι επισκέπτες», όπως είπε, έφτασαν μέχρι το δημαρχιακό μέγαρο.

Σειρήνες και νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram ο οποίος έγραψε «ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα».

Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα

Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται πλέον από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Χερσώνα στη νότια Ουκρανία όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο δήμαρχος της πόλης με δραματική ανάρτησή του στα social media όσο και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Όπως ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, περιέγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι Ρώσοι στρατιωτικοί εισέβαλαν στο δημαρχείο και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες να μην ανοίξουν πυρ σε άμαχο πληθυσμό λέγοντας τους ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις της Ουκρανίας στην πόλη.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που καταλαμβάνεται από τη Ρωσία μετά από σφοδρές μάχες από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και θεωρείται σημαντική καθώς με την κατάληψή της οι Ρώσοι εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν εκεί μια βάση προκειμένου να είναι πιο εφικτή η περαιτέρω προώθηση δυνάμεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης (3/3) την ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στις πλατφόρμες Telegram και Facebook.

Στο μήνυμά του ανέφερε πως «κάθε κατακτητής θα λάβει οργή από τους Ουκρανούς. Η οργή θα είναι τέτοια που θα τη θυμούνται για πάντα».

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικός στρατός: Πλήξαμε κέντρο ραδιοφωνίας-τηλεόρασης στο Κίεβο