ΚΟΣΜΟΣ

Ολένα Ζελένσκα: Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας μένει στο πλευρό του προέδρου και στηρίζει τη μάχη

Ολένα Ζελένσκα
Στέκεται περήφανα στο πλευρό του άντρα της διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια της τη ζωή.
Instagram

Ποιά είναι η δυναμική γυναίκα που παραμένει η πιο πιστή σύμμαχος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι;

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για το όνομά της Ολένας Ζελένσκα, της συζύγου του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ποιά είναι όμως αυτή η «περιβόητη» γυναίκα που σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες δεν έχει φύγει στιγμή από το πλευρό του Ουκρανού Προέδρου;

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται αδιάκοπα, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι σε εξέλιξη, η 44χρονη Ολένα Ζελένσκα, γνωρίζοντας πως ρισκάρει τη ζωή της ίδιας αλλά και των δύο παιδιών της (της 17χρονης Αλεξάνδρας και του 9χρονου Κυρίλλου), προτίμησε να κρυφτεί μαζί με τον σύζυγό της σε καταφύγιο του Κιέβου, παρά να εγκαταλείψει τη χώρα της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσφέρθηκε να βοηθήσει την οικογένεια του Ζελένσκι, σε περίπτωση που ήθελε να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Ποιά είναι η Ολένα Ζελένσκα;

Η Ολένα Ζελένσκα γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1978 (ηλικία 44 έτη), στο Κρύβιι Ρι, της Ουκρανίας. Αρχικά ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας αλλά τελικά την κέρδισε η συγγραφή. Μεταξύ αρκετών σεναρίων είχε γράψει και το σενάριο στη σειρά «Υπηρέτης του λαού», όπου ο πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας είναι ευρέως δημοφιλής, μιλάει την αγγλική γλώσσα σαν μητρική ενώ συγκαταλέγεται στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία, όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς της ως σύζυγος του προέδρου αλλά και για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις της.

Έχει ασχοληθεί με την ουκρανική κουλτούρα, με μια μεταρρύθμιση του σχολικού συστήματος διατροφής και μια πρωτοβουλία για τη διάδοση της ουκρανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων έκανε εκστρατεία για μια κοινωνία χωρίς φραγμούς ενώ τον Δεκέμβριο του 2019, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο τρίτο Συνέδριο Γυναικών της Ουκρανίας, η Ζελένσκα ξεκίνησε την ένταξη της Ουκρανίας στη διεθνή πρωτοβουλία των G7 για την ισότητα των φύλων.

Ως Πρώτη Κυρία, εκτός από τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της είναι γνωστή και για το στιλ της, αφού επιλέγει να φοράει δημιουργίες Ουκρανών σχεδιαστών στις δημόσιες εμφανίσεις της. Συνήθως προτιμά λιτές και κλασικές γραμμές, όπως κοστούμια και πουκάμισα.

Σε παλιότερη συνέντευξή της είχε πει ότι προτιμά να μένει στο παρασκήνιο λέγοντας: «Ο σύζυγός μου είναι μπροστά και εγώ νιώθω πιο άνετα να είμαι στη σκιά. Δεν είμαι η ψυχή του πάρτι. Δεν μου αρέσει να λέω αστεία. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου έτσι. Αλλά βρήκα λόγους για να είμαι στο προσκήνιο. Ένας από αυτούς είναι η ευκαιρία να προκαλώ την προσοχή του κόσμου σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα».

Η γνωριμία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας γνωρίστηκε με τον Ζελένσκι στο «Εθνικό Πανεπιστήμιο Κρύβιι Ρι», τότε εκείνος ήταν ένας νέος, εκκολαπτόμενος κωμικός και φοιτητής νομικής ενώ εκείνη ήταν φοιτήτρια στον κλάδο της αρχιτεκτονικής και αργότερα της συγγραφής.

Το ζευγάρι είναι μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια ενώ οι δυό τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου τον Σεπτέμβριο του 2003 (την περίοδο εκείνη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν κωμικός ηθοποιός). Αν και η ίδια ήταν αντίθετη στις πολιτικές φιλοδοξίες του Ουκρανού προέδρου, καθώς ήθελε να παραμείνει στη σκιά από τα φώτα της δημοσιότητας, σήμερα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχός του.

Στο πλευρό του Ουκρανικού λαού η Ολένα Ζελένσκα

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.

Μέσα από την σελίδα της στο Instagram, την οποία ακολουθούν εκατομμύρια χρήστες, ανάρτησε την ουκρανική σημαία επισημαίνοντας τα εξής: «Αγαπημένε μου λαέ! Ουκρανοί! Σας βλέπω όλους εσάς σήμερα. Βλέπω τον καθένα από εσάς στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο διαδίκτυο. Βλέπω τις αναρτήσεις σας και τα βίντεο που ανεβάζετε. Και ξέρετε κάτι; Είστε υπέροχοι! Είμαι περήφανη που ζω μαζί σας στην ίδια χώρα! Λένε πως οι πολλοί άνθρωποι είναι ένα πλήθος. Αυτό δεν ισχύει για εσάς. Επειδή οι πολλοί Ουκρανοί δεν είναι πλήθη. Είναι στρατός! Και σήμερα δεν θα έχω πανικό και δάκρυα. Θα είμαι ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μου με κοιτάζουν στα μάτια. Θα σταθώ δίπλα τους. Και στο πλευρό του συζύγου μου. Και μαζί σας! Σας αγαπώ! Αγαπώ την Ουκρανία».

Σε άλλη ανάρτησή της στο Instagram το περασμένο Σάββατο, δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα νεογέννητο μωράκι που γεννήθηκε μέσα στη φρίκη του πολέμου. Στην λεζάντα της φωτογραφίας έγραψε: «Αυτό το παιδί γεννήθηκε στο καταφύγιο βομβών του Κιέβου. Αυτό θα γινόταν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, κάτω από ειρηνικούς ουρανούς. Είναι αυτό που πρέπει να δουν τα παιδιά».

Διαβάστε Επίσης:

Ολένα Ζελένσκα: Ποια είναι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας - Η δυναμική γυναίκα στη σκιά του Βολοντιμίρ