ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ξύπνησαν» μνήμες Τσέρνομπιλ - Ουρές έξω από φαρμακεία για χάπια ιωδίου

Πυρηνικό εργοστάσιο
AP

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων Ρωσίας και Ουκρανίας κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια παραλίγο να επιφέρουν τραγικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο

Κοντά σε ένα ολέθριο πυρηνικό ατύχημα βρέθηκε η Ευρώπη, από τις σφοδρές συγκρούσεις που είχαν ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα, γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Αποτέλεσμα των μαχών ήταν να ξεσπάσει φωτιά στην περίμετρο του εργοστασίου που ευτυχώς δεν επηρέασε τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου.

Εκτός από τις ρωσικές βόμβες, οι Ουκρανοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τις ουρές που δημιούργησαν από νωρίς το πρωί άνθρωποι που περίμεναν υπομονετικά έξω από κλειστά φαρμακεία μετά τις εξελίξεις στην Ζαπορίζια.

«Αναζητούν να πάρουν χάπια ιωδίου και ό,τι παράγωγο μπορούν να βρουν για να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση του τρομακτικού ενδεχόμενου κάποιου πυρηνικού ατυχήματος», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Περίμεναν υπομονετικά και ήσυχα στην ουρά. Είναι άνθρωποι με τις μνήμες από το Τσερνομπίλ οι Ουκρανοί. Συγκέντρωναν προμήθειες στα καταφύγια, τώρα προετοιμάζονται και για αυτό, αλλά δεν πέφτει η ψυχολογία τους. Έχουν πόλεμο και χαμογελούν».

«Καθαρή τύχη» η μη διαρροή ραδιενέργειας

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε τεράστιο κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», είπε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

«Το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή», διευκρίνισε ο Γκρόσι κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην έδρα της IAEA στην Βιέννη.

Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια - κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Τρόμος από τις συγκρούσεις σε πυρηνικά εργοστάσια - Οι εξελίξεις στο Live Blog