ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καθαρή τύχη» η μη διαρροή ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια λέει η ΙΑΕΑ

Ζαπορίζια πυρηνικά
Εικόνα από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.
Zaporizhzhia nuclear power plant via AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, από καθαρή τύχη δεν υπήρξε μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας μετά τις συγκρούσεις και την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Σφοδρές μάχες και συγκρούσεις έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον οποίο έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις. Από τις συρράξεις προκλήθηκε πυρκαγιά στην περίμετρο του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για πιθανό πυρηνικό ατύχημα που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε τεράστιο κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», είπε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

«Το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή», διευκρίνισε ο Γκρόσι κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην έδρα της IAEA στην Βιέννη.

Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια - κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ