ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης 6 σημείων για να αποτύχει η ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης 6 σημείων για να αποτύχει η ρωσική εισβολή
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
AP Photo

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει διεθνές «σχέδιο δράσης» με σκοπό να «αποτύχει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές επαφές του για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του χθες Σάββατο.

Έπειτα από το κύμα κυρώσεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς της Δύσης εναντίον των ρωσικών συμφερόντων σε αντίδραση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη «συντονισμένη προσπάθειά της» εναντίον της Μόσχας με «σχέδιο δράσης έξι σημείων» που σκοπεύει να παρουσιάσει λεπτομερώς σήμερα, διευκρίνισε το γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φροντίσουμε να αποτύχει» σε αυτή την επίθεση, ανέφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Λονδίνο.

«Δεν αρκεί να εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, πρέπει να την προασπίσουμε έναντι μιας διαρκούς προσπάθειες αναθεώρησης των κανόνων μέσω της στρατιωτικής βίας», πρόσθεσε.

Προς τον σκοπό αυτό ο κ. Τζόνσον θα έχει συναντήσεις αύριο Δευτέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ, αρχικά χωριστές, κατόπιν τριμερείς, με τους ομολόγους του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Την Τρίτη θα υποδεχθεί στο Λονδίνο τους ηγέτες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

Το σχέδιο δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί διεθνής συνασπισμός για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να υποστηριχθεί η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί, να «μεγιστοποιηθεί» η οικονομική πίεση στο ρωσικό καθεστώς, να εμποδιστεί το να μετατραπεί σε «κοινοτοπία» αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, να συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση και να αρχίσει «ταχεία εκστρατεία» για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή, κατά τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Πώς οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ σώζουν τα αγάλματα

Πόλεμος Ουκρανία: Ετοιμάζει «ρουά ματ» ο Πούτιν – Η στρατηγική και οι πόλεις «κλειδιά»