ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Αιματηρές συμπλοκές σε αγώνα ποδοσφαίρου - Πληροφορίες για 17 νεκρούς και τραυματίες

Εικόνες ντροπής στο μεξικανικό ποδόσφαιρο
Εικόνες ντροπής στο μεξικανικό ποδόσφαιρο
ΑP

Μεξικό: Η φρίκη της βίας σκίασε το ποδόσφαιρο στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς αντίπαλων ομάδων. 

Ένα παιχνίδι του Mexican League που θύμιζε μάτς ρουτίνας μετατράπηκε σε μνημειώδη μάχη στις εξέδρες, με τις εικόνες βίας απο το γήπεδο να κάνουν το γύρο του κόσμου: Οι οπαδοί των ομάδων Κερέταρο και Άτλας ξέσπασαν σε άγριο ξύλο, έβγαλαν μαχαίρια, εκσφενδόνισαν καρέκλες και άρχισαν να παίζουν μπουνιές. Οι οπαδοί των δύο συλλόγων συνεπλάκησαν με τεράστια βαρβαρότητα στις εξέδρες και ανάγκασαν πολλούς φίλαθλους να τραπούν σε φυγή.

Οι οπαδοί της ομάδας Κερετάρο είναι διαβόητοι για το πόσο βίαιοι μπορούν να γίνουν στο δικό τους γήπεδο «La Corregidora». Έχαναν 0-1 στο 60ο λεπτό με γκολ του Τζούλιο Φερτς. Ξαφνικά οι εικονολήπτες άρχισαν να παίρνουν ασυνήθιστα κοντινά πλάνα από τους παίκτες καθώς ξέσπασε άγριος καυγάς στις εξέδρες.

Τρομαγμένοι από τη σκληρότητα των συμπλοκών, εκατοντάδες οπαδοί κατέβηκαν απελπισμένοι στον αγωνιστικό χώρο για να βρουν καταφύγιο από τους ξυλοδαρμούς που γίνονταν στις εξέδρες και που αργότερα εξαπλώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και στις παρυφές του σταδίου. Οι παίκτες και των δύο ομάδων αναζήτησαν καταφύγιο στα αποδυτήρια. Τι πυροδότησε τη μάχη δεν είναι ξεκάθαρο.

Ο αγώνας που ξέσπασε στις κερκίδες θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο θανατηφόρους και βάναυσους στην ιστορία του Μεξικανικού πρωταθλήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Marca υπάρχουν ήδη 17 νεκροί ως αποτέλεσμα μιας σκληρής αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ομάδων.

Γύρω στις 10:00 μ.μ. (τοπική ώρα) το Σάββατο (5/3), η πρώτη επίσημη αναφορά έκανε λόγο για 22 τραυματίες, εννέα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τουλάχιστον δύο από αυτούς σοβαρά. Είναι ένα γεγονός που ξεπερνά τον χώρο του ποδοσφαίρου και αντικατοπτρίζει χονδροειδώς τόσο τη βία που σαρώνει το Μεξικό όσο και την αναποτελεσματικότητα των αρχών, είτε της αστυνομίας, που απουσίαζε από το στάδιο. Οι αρχές αποφάσισαν τη διακοπή όλων των αγώνων στο Μεξικό, έγραψε ο τοπικός Τύπος.

Η τηλεόραση έδειχνε τρομοκρατημένες οικογένειες να διασχίζουν τον αγωνιστικό χώρο. Η ασφάλεια του γηπέδου, ελλιπής και καταπονημένη, δεν μπορούσε να μην καθοδηγήσει τους φιλάθλους προς τις σήραγγες εξόδου. Η αστυνομία δεν φαίνεται στις φωτογραφίες. Ο τερματοφύλακας της Κερέταρο, Ουάσινγκτον Αγέρ, ζήτησε από τους θαυμαστές του να ηρεμήσουν, αν και κανείς δεν φαινόταν να του δίνει σημασία.

Χούλιγκαν αντίπαλων ομάδων συγκρούονταιΑ.Ρ

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, ένας αιμόφυρτος οπαδός τους παρακάλεσε να σταματήσουν να τον γρονθοκοπούν. Στο κέντρο, οπαδός της Ατλέτικο προστάτεψε τη σύντροφό του από τις κλωτσιές μιας ομάδας αγανακτισμένων αντρών.

Έξω από το γήπεδο οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν. Ομάδες οπαδών της Κερετάρο, έγδυσαν τους αντιπάλους τους και τους υπέβαλαν σε άγριες δοκιμασίες. Παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη χτυπηθεί και κείτονταν αιμόφυρτοι στο πεζοδρόμιο, συνέχισαν να δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα. Οι σκηνές αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο.

Οι δηλώσεις καταδίκης ήταν άμεσες, αλλά φάνηκαν ελάχιστα χρήσιμες σε εκείνο το σημείο. «Απαράδεκτη και λυπηρή η βία στο στάδιο La Corregidora. Οι υπεύθυνοι για την έλλειψη ασφάλειας στο γήπεδο θα τιμωρηθούν υποδειγματικά», καταδίκασε ο πρόεδρος της Liga MX, Mικέλ Αριόλα «Η δέσμευσή μας είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία μπροστά σε αυτά τα γεγονότα», πρόσθεσε αργότερα , αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα αποβολής της Κερετάρο από το πρωτάθλημα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό – Τουλάχιστον έξι έχουν πέσει νεκροί από την αρχή τςη χρονιάς