ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξι φορές που η ζωή νίκησε το θάνατο - Ελπίδα μέσα στα συντρίμμια

Ιστορίες ελπίδας και ανθρωπιάς μέσα στα συντρίμμια του πολέμου
Ιστορίες ελπίδας και ανθρωπιάς μέσα στα συντρίμμια του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φως νικάει πάντα το σκοτάδι, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας. Αχτίδα αισιοδοξίας μέσα απο τις φλόγες και την καταστροφή, οι ιστορίες ελπίδας που κάνουν το γύρο του κόσμου απο τα πεδία των μαχών και τους δρόμους της προσφυγιάς.

Μωρά που γεννιούνται μέσα στη φρίκη και το σπαραγμό του πολέμού. Άγνωστοι που βοηθάνε αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες. Και ζευγάρια που δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης μέσα στο χαλασμό.

Νέα ζωή μέσα στα συντρίμμια

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο επισκέφθηκε πρόσφατα ένα τάγμα της εδαφικής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και βρέθηκε μπροστά σε μία...ευχάριστη έκπληξη. Ένα ζευγάρι παντρεύθηκε σε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στην πρωτεύουσα.

Δημοσιεύοντας ένα βίντεο από την τελετή, ο πρώην πυγμάχος που έγινε πολιτικός είπε ότι «θα προστατεύσει τη ζωή του Κιέβου, των κατοίκων του και του κράτους».
«Ζούσαν μαζί εδώ και πολύ καιρό και τώρα αποφάσισαν να παντρευτούν», έγραψε ο Κλίτσκο για το ζευγάρι. «Η τελετή έγινε δίπλα σε ένα από τα σημεία ελέγχου. Η ζωή συνεχίζεται!»

Ο 11χρονος πρόσφυγας που έγινε σύμβολο

Ένας 11χρονος Ουκρανός πρόσφυγας ταξίδεψε μέχρι τη Σλοβακία από την πόλη Zαπορίζια, έδρα του πυρηνικού σταθμού που κατελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τις ρωσικές δυνάμεις. Το αγόρι είχε μαζί του ένα σακίδιο πλάτης, μια πλαστική σακούλα, ένα διαβατήριο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι του. Οι εθελοντές τον υποδέχτηκαν, τον έβαλαν σε ένα ζεστό μέρος και του έδωσαν φαγητό και κάτι να πιεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας.

Η μητέρα του αγοριού τον έστειλε στο ταξίδι με το τρένο για να ενωθεί με συγγενείς και εκείνη έμεινε πίσω για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνει το μήνυμα που έστειλε η μητέρα για να ευχαριστήσει τη κυβέρνηση της Σλοβακίας και την αστυνομία που φρόντισαν το γιό της.

«Τους κέρδισε όλους με το χαμόγελό του, την έλλειψη φόβου και την αποφασιστικότητα ενός πραγματικού ήρωα» ανακοίνωσαν οι αρχές. Περισσότεροι από 1.200.000 Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα, με το 53,7% να κατευθύνεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην Πολωνία.

Η απόγνωση που έγινε ελπίδα

Ο Ρουμάνος φωτογράφος Florin Ghioca απαθανάτισε την αγωνία και την ελπίδα στα μάτια μίας γιαγιάς. Με μία συγκλονιστική ανάρτηση στο Facebook και δύο φωτογραφίες που συγκινούν, περιέγραψε πώς νοιώθουν οι ξεριζωμένοι της Ουκρανίας.

«Αυτή η μεγάλη, σκληρή και κρύα μέρα τελειώνει με μια εικόνα που έχει μείνει στην ψυχή μου. Στο μεσημεριανό γεύμα, στο συνοριακό πέρασμα Αlbita όπου είναι τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η ηλικιωμένη γυναίκα της φωτογραφίας κουβαλούσε στην αγκαλιά της τον εγγονό της. Με τη φωνή της να τρέμει, μου έριξε ένα βλέμμα που δεν θα ξεχάσω για πολύ καιρό: μέσα του έκρυβε όλο το μαρτύριο του πολέμου!

Αργά το βράδυ, μετά από πολλές ώρες στο δρόμο, ίδιος άνθρωπος, αλλά διαφορετικό πρόσωπο, διαφορετικό συναίσθημα, διαφορετική ενέργεια: χαρά και ειρήνη, η λογική του ανθρώπου που δραπέτευσε από την κόλαση! Αυτό ήταν, τελείωσε! Είναι ελεύθεροι !! Μεταξύ αγωνίας και έκστασης, η ζωή μπορεί να αλλάξει από ώρα σε ώρα....»

Τα μωρά του πολέμου

Συγκλονίζουν οι περιγραφές από τις γυναίκες που γεννάνε σε καταφύγια εν μέσω επιθέσεων. Μία 32χρονη νέας μητέρας η οποία γέννησε τον γιο της στις 25 Φεβρουαρίου, τη 2η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ο γιος μου να βιώσει αυτόν τον πόλεμο μόνο από ιστορίες – ποτέ, μα ποτέ να μην νιώσει πώς είναι στην πραγματική ζωή», είπε η Βικτόρια αποτυπώνοντας τη φρίκη του πολέμου. «Ήταν η δεύτερη μέρα του πολέμου.

Ήμουν πραγματικά νευρική γιατί συνέχεια ακούγαμε εκρήξεις. Προσευχόμουν ότι όλα θα πάνε καλά για να συναντήσω τον γιο μου (...)Ήταν τρομακτικό, σαν ταινία, αλλά προσπαθούσα να παραμείνω θετική» είπε μεταξύ άλλων. Ο μικρός Φεντόρ είναι ένα απο τα πολλά βρέφη που είδαν το φως στην εμπόλεμη Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες

Mητέρα οδηγεί ξένα παιδιά στην ασφάλεια

Μία μητέρα ενώθηκε με τα δύο παιδιά της χάρη σε μια άγνωστη γυναίκα. ΗΝατάλια Αμπλέγιεβαανέλαβε την ευθύνη να μεταφέρει μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ουγγαρία δύο άγνωστα σε αυτήν παιδιά αφού της τα εμπιστεύτηκε ο πατέρας τους καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα λόγω της γενικής επιστράτευσης.

«Ο πατέρας τους απλά μου παρέδωσε τα δύο παιδιά (σ.σ. ένα αγόρι και ένα κορίτσι), μου τα εμπιστεύτηκε, μου έδωσε τα διαβατήριά τους» περιέγραψε. Η μητέρα των δύο παιδιών, είχε ξεκινήσει από την Ιταλία προκειμένου να τα παραλάβει και να τα πάρει μακριά από τη φρίκη του πολέμου.

Η Αμπλέγιεβα θα τη συναντούσε έχοντας ως μέσο αναγνώρισης έναν αριθμό κινητού τηλέφωνου που της είχε αφήσει ο πατέρας των παιδιών πριν της τα παραδώσει τυλιγμένα στα μπουφάν τους. Η ίδια είχε εγκαταλείψει στην Ουκρανία τα δύο δικά της παιδιά...

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο έδαφος της Ουγγαρίας ήταν συγκινητικές. Το μικρό αγόρι ξέσπασε σε κλάματα όταν χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο και ήταν η μητέρα του. Και οι δύο γυναίκες αγκαλιάστηκαν για αρκετά λεπτά και άρχισαν να κλαίνε...

Η Τέχνη ενώνει

Δύο λυρικές τραγουδίστριες από την όπερα Σαν Κάρλο της Νάπολι έκαναν τον γύρο του διαδικτύου για τη συμβολική τους κίνηση. Το βράδυ του Σαββάτου, 26 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της υπόκλισης μετά την παράσταση Άιντα, η Ουκρανή σοπράνο, Λουντμίλα Μοναστίρσκα και η Ρωσίδα μέτζο, Εκατερίνα Γκουβάνοβα, αγκαλιάστηκαν επί σκηνής, καταχειροκροτούμενες από το κοινό.

Οι δύο λυρικές τραγουδίστριες έχουν, πολλές φορές στο παρελθόν μοιραστεί την ίδια σκηνή, σε όπερες όπως η Μητροπολιτκή της Νέας Υόρκης και η ιστορική σκηνή της Βιέννης. Η σκηνή δεν άργησε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου με την Γκουβάνοβα, η οποία ήταν πολλές μέρες απούσα από τα social media, να μοιράζεται το βίντεο με τη λεζάντα «Σταματήστε τον πόλεμο».

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει αντίδραση από τη Δύση - Oι Ρώσοι θα χτυπήσουν την αμυντική βιομηχανία