ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Έως και 50% πιο φθηνά τα τρόφιμα στην Ιταλία και τη Γαλλία σε σχέση με την Ελλάδα

Ακρίβεια: Έως και 50% πιο φθηνά τα τρόφιμα στην Ιταλία και τη Γαλλία σε σχέση με την Ελλάδα

Πιο φθηνά είναι τα προϊόντα ίδιας εταιρείας σε σούπερ μάρκετ της Γαλλίας και της Ιταλίας σε σχέση με της Ελλάδας - Στα ύψη ο πληθωρισμός της χώρας σε σχέση με την ευρωζώνη

Ευρωπαϊκή παρέμβαση από την Κομισιόν θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να καταπολεμήσει την ακρίβεια στη χώρα, την ώρα που οι ανατιμήσεις σε προϊόντα συνεχίζουν με πολύ γοργό ρυθμό σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έτρεχε τον Απρίλιο με 5,3% όταν στην ευρωζώνη ήταν κάτω από το 2% και συγκεκριμένα 1,9%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στον πληθωρισμό σε αυγά, λαχανικά, ελαιόλαδο, με τις αυξήσεις στο λάδι μάλιστα να είναι στο 63,7% στη χώρα μας έναντι 57,2% στην ευρωζώνη, και την τρίτη θέση στον πληθωρισμό στο αρνίσιο κρέας… με τιμές που ζαλίζουν τους Έλληνες καταναλωτές.

Σε έρευνα που αναδείχθηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ κάνοντας κάποιος σύγκριση σε βασικά προϊόντα σε ελληνικό και γαλλικό σουπερμάρκετ διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα, τα ίδια προϊόντα είναι πιο ακριβά. Το ίδιο ακριβώς προϊόν, την ίδια επωνυμία, μπορούμε να βρούμε και 50% κάτω σε γαλλικό ή ιταλικό σουπερμάρκετ, τη στιγμή που οι μισθοί των χωρών αποκλίνουν σημαντικά με τους δικούς μας.

Σύμφωνα με παραδείγματα:

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Ελλάδα: 4,93 ευρώ - Γαλλία: 2,59 ευρώ
ΣΠΑΓΓΕΤΙ Νο 5
Ελλάδα: 1,30 ευρώ - Ιταλία: 1 ευρώ
ΣΑΛΤΣΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ (ΒΑΖΟ)
Ελλάδα: 3,15 ευρώ – Ιταλία: 1,95 ευρώ
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Ελλάδα: 3,80 ευρώ – Ιταλία: 2,95 ευρώ