ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: «Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία»

O Ντμίτρι Πεσκόφ
O Ντμίτρι Πεσκόφ
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην αντεπίθεση περνάει το Κρεμλίνο που κατηγορεί τις ΗΠΑ για την κήρυξη οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Μόσχας, μια επίθεση με κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στην πρώτη αντίδραση μετά το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ΕΕ την ίδια ώρα εργάζεται για να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε περίπου «100 Ρώσους». Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν νέο γύρο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 100 Ρώσους λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις θα μπορούσε να ληφθεί μέσα στην ημέρα (9/3) δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ. «Τα κράτη μέλη επεξεργάζονται ένα πακέτο κυρώσεων, με περίπου 100 άτομα υπεύθυνα σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Είπε ότι ελπίζει σε συμφωνία «μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σήμερα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πλέον περισσότερες απο ότι ειναι οι συνδυαστικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Μιανμάρ και της Κούβας, σύμφωνα με την πλατφόρμα Castellum.AI.

Για να σταματήσει ο πόλεμος, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να κατοχυρώσει καθεστώς ουδετερότητας, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχιστικές «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Να κάνουμε ειλικρινή διάλογο και όχι για μια δολοφονική φιλοδοξία