ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο – «Τεταμένη η κατάσταση»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο
14η μέρα πολέμου στην Ουκρανία
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει η Ρωσία προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους ολοκληρώθηκε - «Ουκρανική προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ, καταγγέλλει η Μόσχα

Σήμερα συμπληρώνεται η 14η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Η κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμόστηκε μερικώς στις πόλεις Σούμι, Μαριούπολη, Κίεβο, Ενερχοντάρ και Χάρκοβο.

Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα. Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χθες Τρίτη η Μόσχα είχε αναφέρει ότι κατέστρεψε 897 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Επικαλούμενο το TASS, το υπουργείο είπε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας ΟυκρανίαςAP

«Ουκρανική προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ, καταγγέλλει η Μόσχα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: 180.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρωσία από την Ουκρανία

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία φτάνοντας στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο τηλεγράφημά του στην ρωσική εισβολή ως «σύγκρουση», ενώ η Μόσχα κάνει λόγο από την αρχή του πολέμου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση Ουκρανών αμάχων και ξένων από τις εμπόλεμες ζώνες «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με υπαιτιότητα του Κιέβου» και ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη είχε φτάσει σε «καταστροφική κλίμακα».

Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες»

Από την πλευρά της, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους. «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε στο Twitter. «Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης:

Η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η αντίδραση της Ρωσίας στο Infographic του Newsbomb.gr

Μπλίνκεν: Η Μόσχα περιφρονεί ανθρώπινες ζωές

Σχετικές ειδήσεις