ΚΟΣΜΟΣ

Η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η αντίδραση της Ρωσίας στο Infographic του Newsbomb.gr

ΝΑΤΟ
Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.
Ζωή Κατσιγιάννη/Newsbomb.gr

Η πρόθεση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εξαπλώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και να «απειλεί» τη Μόσχα. Τα στοιχεία στο Infographic του Newsbomb.gr.

Ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοια, στην Αττάλεια της Τουρκίας, η θέση της Μόσχας για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες είναι σταθερή. Οι τέσσερις όροι, όπως αναφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, περιλαμβάνουν και την αποστρατιωτικοποίηση περιοχών της Ουκρανίας, κατ’ επέκταση και τη μη είσοδό της στο ΝΑΤΟ. Πάνω σε αυτό υπήρξε και μια κομβική τοποθέτηση του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που έδειξε αλλαγή πλεύσης καθώς υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν θα παρακαλέσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατηγορώντας τη πως φοβάται τη Ρωσία.

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟΜόσχας ανέκαθεν ήταν τεταμένες, από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου» και τη δημιουργία της Συμμαχίας μερικά χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι και τις μέρες μας. Η πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, άλλωστε, ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα και αυτό φαίνεται από τους ανωτέρω όρους που περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση περιοχών και την ουδετερότητα της χώρας.

Το Κρεμλίνο σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε μια ακόμα χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ στην «αυλή» του. Τις τελευταίες δεκαετίες, η εξάπλωση της Συμμαχίας προς τη Ρωσία ήταν ραγδαία και οι προθέσεις δεν κρύβονται. Σε ανάλυση του Τζέιμς Σταυρίδη, άλλοτε ανώτατου συμμαχικού διοικητή του ΝΑΤΟ, στο Bloomberg, υπογραμμίζεται πως ένα ενωμένο ΝΑΤΟ με πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα ήταν η καλύτερη δυνατή απάντηση στον πρόεδρο Πούτιν.

«Κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει στρατιωτικά κάθε περαιτέρω ρωσικό τυχοδιωκτισμό, ιδιαίτερα κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ. να ενθαρρύνει τους συμμάχους και τους εταίρους στα ανατολικά, ιδίως τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία· και να στείλει ένα ισχυρό διπλωματικό και πολιτικό μήνυμα στον Πούτιν ότι η επίθεσή του στην Ουκρανία θα δώσει ενέργεια στη συμμαχία για περισσότερες επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του ο Τζέιμς Σταυρίδης.

Παρατηρώντας κανείς τον ευρωπαϊκό χάρτη στο Infographic του Newsbomb.gr, αντιλαμβάνεται και το πλάνο του ΝΑΤΟ να περικυκλώσει τη Ρωσία. Ειδικότερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η στρατηγικής σημασίας Πολωνία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, περιορίζοντας τις πιθανές βλέψεις της Μόσχας και βάζοντας επί της ουσίας το «πόδι» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Το Infographic του Newsbomb.gr

Επέκταση ΝΑΤΟ
Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.Ζωή Κατσιγιάννη/Newsbomb.gr

Μόλις σήμερα, άλλωστε, την άποψη ότι το ΝΑΤΟ οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, εξέφρασε και η Κίνα. «Οι κινήσεις του NATO ώθησαν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία «στα άκρα»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τσάο Λιζιάν.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία τις χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση», ενώ το Πεκίνο τάχθηκε υπέρ του Κρεμλίνου και στο θέμα των βιολογικών εργαστηρίων που εντοπίστηκαν στην Ουκρανία. Η Κίνα ζήτησε και αυτή εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την εμπλοκή τους στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των εν λόγω εργαστηρίων, μόλις πριν απο ένα 24ωρο...