ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μετά τη Ρωσία και η Κίνα ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια

Κίνα Ρωσία ΗΠΑ Βιολογικά Εργαστήρια
Κίνα και Ρωσία εγκαλούν τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία.
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Μετά τη Ρωσία και η Κίνα εγκαλεί τις ΗΠΑ για τη συνεργασία στην κατασκευή και τη λειτουργία βιολογικών εργαστηρίων στο έδαφος της Ουκρανίας. Εξηγήσεις ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν. Επιβεβαίωσε την ύπαρξή της η Μαρία Ζαχάροβα για λογαριασμό της Μόσχας.

Η Κίνα ζήτησε την Τρίτη από την Ουάσιγκτον να δημοσιοποιήσει «σχετικές λεπτομέρειες όσο το δυνατόν συντομότερα» σχετικά με τα υποτιθέμενα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ίδιες τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, οι οποίες όντως έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Παρόμοιος ισχυρισμός διατυπώθηκε την Κυριακή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι υπήρχαν «αποδεικτικά στοιχεία ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία».

Η Μόσχα είπε ότι το εργαστήριο «αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στη χώρα αυτή».

«Όλοι οι επικίνδυνοι ιοί στην Ουκρανία πρέπει να αποθηκεύονται σε αυτά τα εργαστήρια. Όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες καθοδηγούνται από τις Η.Π.Α. Καμία πληροφορία δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθεί χωρίς την άδεια της αμερικανικής πλευράς», ισχυρίστηκε ο Ζάο, σύμφωνα με μεταγραφή της συνέντευξης Τύπου.

Υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο «έχει τον απόλυτο έλεγχο» σε αυτά τα υποτιθέμενα εργαστήρια.

«Υπό την παρούσα κατάσταση, καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων, ξεκινώντας από την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ουκρανία και τις γύρω περιοχές και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

«Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, ως το μέρος που γνωρίζει καλύτερα αυτά τα εργαστήρια, θα πρέπει να ανακοινώσουν τις σχετικές λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των ιών που έχουν αποθηκευτεί και ποιες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί», είπε. «Η αποκάλυψη της βιοστρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο με την ονομασία «συνεργασία για τη μείωση των κινδύνων βιοασφάλειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο Ζάο.

Η Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία

Ειδική αναφορά στα βιολογικά εργαστήρια που έχουν εντοπιστεί στο έδαφος της Ουκρανίας, τα οποία έχουν στηθεί κατά πληροφορίες σε συνεργασία και με χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η κ. Ζαχάροβα με γραπτή δήλωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου επιβεβαίωσε δημοσίευμα του πρακτορείου TASS στο οποίο φιλοξενούνταν και δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής δύναμης ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας, Ιγκόρ Κιρίλοφ.

«Επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν, κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, της έκτακτης εκκαθάρισης από το καθεστώς του Κιέβου από ίχνη του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που εφάρμοσε το Κίεβο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Στις 24 Φεβρουαρίου ελήφθη τεκμηρίωση από υπαλλήλους βιολογικών εργαστηρίων της Ουκρανίας σχετικά με την επείγουσα καταστροφή ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την οδηγία του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με την ταχεία εξάλειψη των αποθηκευμένων αποθεμάτων επικίνδυνων παθογόνων, που αποστέλλονται σε όλα τα βιολογικά εργαστήρια. Αυτά τα υλικά βρίσκονται στη διαδικτυακή πύλη του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας», προσθέτει η Μαρία Ζαχάροβα.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής της, υπογραμμίζει πως «η ληφθείσα τεκμηρίωση αναλύεται προσεκτικά από ειδικούς από τα στρατεύματα ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας. Ωστόσο, ακόμη και τώρα μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων πραγματοποιήθηκε σε ουκρανικά βιοεργαστήρια που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το ρωσικό έδαφος. Απαιτήθηκε η επείγουσα καταστροφή ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων στις 24 Φεβρουαρίου για να αποτραπεί η αποκάλυψη των γεγονότων παραβίασης από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες του Άρθρου I της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Τοξικών Όπλων (BTWC)».

«Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών που έχουμε κάνει επανειλημμένα στο πλαίσιο της εφαρμογής του BTWC σε σχέση με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο. Για την κατάργησή τους, δεν αποκλείουμε τη χρήση των μηχανισμών των άρθρων V και VI της BTWC, σύμφωνα με τους οποίους τα συμμετέχοντα κράτη πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που αφορούν τον σκοπό της Σύμβασης ή για την εφαρμογή των διατάξεών του, καθώς και τη συνεργασία για τη διενέργεια ερευνών για πιθανές παραβιάσεις των υποχρεώσεων βάσει του BTWC», συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Προκειμένου να αποτραπούν βιολογικές-στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των διατάξεων του BTWC, απαιτούνται αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση του καθεστώτος BTWC. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των εργασιών για ένα νομικά δεσμευτικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης με αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης, ο οποίος έχει μπλοκαριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001. Από αυτή την άποψη, ζητούμε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της BTWC, η οποία είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων κρατών», συμπλήρωσε.

Η κ. Ζαχάροβα πρόσθεσε πως «Προκειμένου να ενισχύσουμε τα οργανωτικά θεμέλια της Σύμβασης, προωθούμε πρωτοβουλίες που απολαμβάνουν ευρείας διεθνούς υποστήριξης για τη δημιουργία κινητών ιατρικών και βιολογικών ομάδων στο χώρο του BTWC (για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση χρήσης βιολογικών όπλων και καταπολέμησης επιδημιών διαφόρων προελεύσεων ), καθώς και για τη σύσταση Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (για την ανάλυση επιστημονικά-τεχνικών προόδων και την παροχή κατάλληλων συστάσεων προς τα κράτη). Επιπλέον, προτείνουμε να συμπεριληφθούν στις εκθέσεις που υποβάλλονται ετησίως από τα κράτη μέλη της Σύμβασης ως μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πληροφορίες για στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό».

Τέλος, ανέφερε ότι: «Μόνο τέτοια ολοκληρωμένα βήματα θα επιτρέψουν να τεθεί η στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, υπό στενό διεθνή έλεγχο και θα εξασφαλίσουν επαληθεύσιμη εκπλήρωση από το μέλος της BTWC κατάσταση των υποχρεώσεών τους».

Με πληροφορίες από TASS, Anadolu